Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης σώζουν ζωές και γειτονιές




Μόλις μιλήσεις για Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης κάποιος εξυπνάκιας θα πεταχτεί να πει ότι θα προτιμούσε Χώρους Απεξάρτησης.
Πάμε πάλι λοιπόν:
Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.
Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης μειώνουν τους θανάτους και το στίγμα κάνοντας βιώσιμες τις γειτονιές αλλά και τις ζωές των χρηστών. 
Η Μείωση Της Βλάβης είναι ο στόχος.

Φέρνω άρθρο για την κατάθεση τροπολογίας με όρους που προβλέπουν τη λειτουργία 'Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης'+ τον Υπ Υγείας Ανδρέα Ξανθό στη Βουλή (video).
Και, επειδή όπως έχω ξαναπεί σοβαρή γνώμη δε γίνεται να έχετε επειδή είδατε ένα γειτονόπουλο και πέντε ταινίες με πρεζάκια, φέρνω και συνδέσμους για ενημέρωση όσων επιθυμούν να εκφέρουν άποψη.
Την άμεση κατάθεση τροπολογίας, που θα προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις της λειτουργίας των εποπτευόμενων ιατρικά χώρων για τη χρήση ναρκωτικών, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι με τη νέα ρύθμιση που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, θα δημιουργηθεί μητρώο καταγραφής ληπτών, και όσοι εντάσσονται σε αυτό δεν θα διώκονται.
«Έχουμε πειστεί απόλυτα ότι είναι ένα μέτρο μείωσης της βλάβης», τόνισε ο κ. Ξανθός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ, Κώστα Μπαργιώτα.
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ήδη λειτουργούν 90 τέτοιοι εποπτευόμενοι χώροι σε 7 - 8 ευρωπαϊκές χώρες και τόνισε ότι στόχος είναι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα, ενώ επεσήμανε ότι η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην ΕΕ στη θεραπευτική κάλυψη των εξαρτημένων.
«Αυτή τη προσπάθεια συνεχίζουμε και θα στηρίξουμε το επόμενο διάστημα» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπαργιώτας αντέτεινε ότι το κόμμα του είχε καταθέσει τροπολογία για τη λειτουργία χώρων ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης ψυχότροπων ουσιών, την οποία όμως η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτή, ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί να εκπονηθεί ένα εθνικό σχέδιο δράσης κατά των ναρκωτικών χωρίς Εθνικό Συντονιστή.
«Εμείς θα επανακαταθέσουμε την τροπολογία με την πρώτη ευκαιρία», ανέφερε ο κ. Μπαργιώτας και καταλόγισε στη κυβέρνηση έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη λύση του προβλήματος.



Τα κέντρα επιτηρούμενης χρήσης λειτουργούν αποτελεσματικά σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, κ.α., σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση της ΜΚΟ Praksis. Στην Ελλάδα είχε λειτουργήσει σε πιλοτική φάση αντίστοιχος εποπτευόμενος σταθμός χρήσης από τον ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα, από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι την 1η Αυγούστου του 2014, όποτε έκλεισε μετά από εισαγγελική παραγγελία, λόγω έλλειψης σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του πιλοτικού προγράμματος «Οδυσσέας», όπως είχε ονομαστεί, αφορούσαν τη διανομή υλικού για ασφαλέστερη χρήση, ιατρική υποστήριξη για περιστατικά υπερδοσολογίας, αλλά και για την πρόληψη υπερδοσολογίας, την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, παραπομπή σε κοινωνικούς λειτουργούς για λύση προβλημάτων πρόνοιας, πρωτοβάθμια περιποίηση τραυμάτων, ενημέρωση για προγράμματα απεξάρτησης και υποκατάστασης, καθώς και τη συγκέντρωση πληροφοριών για τις ουσίες από τους χρήστες-επισκέπτες για ερευνητικούς σκοπούς
Συνολικά στοιχεία αποτίμησης του «Οδυσσέας» δυστυχώς δεν υπάρχουν, αλλά βάσει της έκθεσης της Praksis, «στο τρίμηνο λειτουργίας (Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2013) ο “Οδυσσέας” έσωσε τη ζωή σε 26 χρήστες μέσω ανάταξης περιστατικών υπερδοσολογίας και πρόληψης υπερδοσολογίας και προσέγγισε 670 άτομα. Στοιχεία που η Praksis έχει στη διάθεσή της και αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2014, ανεβάζουν τον αριθμό των ανθρώπινων ζωών που σώθηκαν σε 62», καταδεικνύοντας το πόσο σημαντικό είναι να επαναλειτουργήσει ένα τέτοιου είδους κέντρο. 




Jim Kir οι χρήστες και δεν ξέρω αν έχει αλλάξει η νοοτροπία αυτή έχουν "αλλεργία"στο να δίνουν το όνομα τους.
Ακόμα και στα πρώτα χρόνια στις πρώτες αιτήσεις για ένταξη στο ΟΚΑΝΑ υπήρχε καχυποψία.
Ακόμα θυμάμαι στα πρώτα χρόνια στον ΟΚΑΝΑ που φώναζαν από το μεγάφωνο το όνομα προκειμένου να χορηγηθεί,φασαρία και τσακωμοί γιατί να ξέρει ο άλλος το όνομα μου. Αναρωτιέμαι πόσοι θα δώσουν το όνομα τους για να κάνουν ασφαλή χρήση και δεν θα προτιμήσουν μια γωνία.
Απομαγνητοφώνηση παρακάτω.
https://www.thessaliatv.gr/.../me-trimini-kathusterisi-o.../



___________________________________________________________
στην οποία συμμετέχουμε κι εμείς, το Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών




Επιστολή πάλι για τους ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ”

Από το Διεθνές Δίκτυο Ανθρώπων που Χρησιμοποιούν Ναρκωτικά (του οποίου μέλος είμαστε κι εμείς, το Δίκτυο Ομοτίμων Χρηστών, στην Ελλάδα) φέρνω
δυό videos με ελληνικούς Υποτίτλους.
και ένα της Θετικής Φωνής (οργάνωσης για τα δικαιώματα των οροθετικών) 
Ζητούμενο η υγεία και η αξιοπρέπεια των χρηστών



2 σχόλια:

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.