Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Χαιρετίζουμε την τροπολογία για τη Ναλοξόνη

 


Αθήνα, 23/12/2021

Η Πλατφόρμα της Κοινωνίας των Πολιτών για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες χαιρετίζει ένθερμα την Υπουργική Απόφασηη οποία διευρύνει τη δυνατότητα χορήγησης και διάθεσης της ναλοξόνης, του αντίδοτου στην υπερδοσολογία από οπιούχα, σε δημόσιους φορείς και επαγγελματίες που δρουν στο πεδίο, όπως ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, το Ψ.Ν.Α και το Ψ.Ν.Θ.Πρόκειται για σημαντική εξέλιξηκαθώς η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση θα συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των θανάτων από υπερδοσολογία.

Η διεύρυνση της δυνατότητας χορήγησης της ναλοξόνης αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας των πολιτών. Παρ’ όλο που η Πολιτεία κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσει σε τροπολογία που θα επιτρέπει τη διάθεση και τη χορήγηση του αντιδότου από την ίδια την άμεσα θιγόμενη κοινότητα, τους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, τις οικογένειες τους, καθώς και από όλες τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δρουν στο πεδίο.

Δεδομένου ό,τι πολλοί θάνατοι από υπερδοσολογία συμβαίνουν στα σπίτια των χρηστών ή σε εγκαταλελειμμένα κτίριαθα πρέπει να προβλεφθεί η διευκόλυνση της χορήγησης της ναλοξόνης μέσω της χρήσης της σε ρινικόsprayαπό τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους ομότιμούς τους και το περιβάλλον τους, ώστε στην περίπτωση που υπάρχει ανάγκη να έχουν την δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήδη από το 1983 έχει συμπεριλάβει τη ναλοξόνη στον κατάλογο των βασικών φαρμάκων που πρέπει να είναι διαθέσιμα σε κάθε χώρα. Το 2014 ανέφερε ότι η ανεμπόδιστη πρόσβαση στη ναλοξόνη αποτελεί στρατηγική που σώζει ζωές. Στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν δεκάδες δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων διανομής ναλοξόνης με θετική αξιολόγηση.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα σε πλήθος Ευρωπαϊκών χωρών και στη Βόρεια Αμερική διεξάγονται προγράμματα για έγκαιρη χορήγηση ναλοξόνης μέσω των κοντινών προσώπων και των οικογενειών των χρηστών με αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Σε μεγάλο βαθμό η πρόληψη των θανάτων από υπερδοσολογία είναι εφικτή. Οι διευρυμένες παρεμβάσεις με τη χρήση αντιδότου θα βοηθήσουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπογράφουν οι οργανώσεις μέλη της Πλατφόρμας Ψυχοδραστικών Ουσιών:

  •   Γιατροί του Κόσμου

  •   Δίκτυο Ομοτίμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών

  •   Θετική Φωνή

  •   Προμηθέας

  •   Human Rights 360

  •   PRAKSIS

  •   Steps

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.