Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Διάσωση 12 ναυτικών ―με 10 μποφόρ στη Μύκονο



Ευτυχώς δεν έχουμε θύματα. Άγριος καιρός με αέρα δυνατό και παγωνιά από προχθές. Black-out την ώρα της εκπομπής μου την Παρασκευή και Σάββατο από πρωί απαγορευτικό απόπλου. Σφύριζε ο άνεμος γύρω από το σπίτι, η θάλασσα ανταριασμένη.
Ήταν μεσημέρι όταν το έμαθα από το τηλέφωνο.
Λόγω του καιρού ένα φορτηγό πλοίο προσάραξε στο Τραγονήσι, στα νότια, όπου οι 12 ναυτικοί που εργάζονταν σ' αυτό το εγκατέλειψαν και χρειάστηκε να διασωθούν. 
Με αίσιο τέλος. Αλλά μόνο αν ήσασταν, όχι εκεί στη φουρτουνιασμένη θάλασσα, αλλά έστω κι εδώ στο δωμάτιό μου ν' ακούτε τον αέρα πώς χτυπά τους πέτρινους τοίχους και πώς ορμά και στροβιλίζεται χαμηλότερα στη μεγάλη ρεματιά που έγινε ο κοινοτικός Δρόμος Του Πλατή Γιαλού, μόνο έτσι, εδώ, θα καταλαβαίνατε πόσο συμπονώ τους παραλίγο ναυαγούς και τους διασώστες τους.


Video του Λιμενικού φέρνω και είδηση με λεπτομέρειες, πολλές εικόνες και ευχαριστήρια επιστολή του Δήμου Μυκόνου.



tribune 

Διασώθηκαν οι 12 ναυτικοί φορτηγού πλοίου από βραχονησίδα στη Μύκονο


Η περιπέτεια των 12 ναυτικών, 9 από την Ουκρανία και 3 από το Αζερμπαϊτζάν, μελών του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «Little Seyma» που προσάραξε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη νησίδα Τραγονήσι, νοτιοανατολικά της Μυκόνου, κάτω από πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες είχε τελικά αίσιο τέλος.
Οι 12 άνδρες με δικιά τους πρωτοβουλία αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το προσαραγμένο πλοίο, επιβιβάστηκαν σε μια σωστική λέμβο και βρέθηκαν σε παρακείμενη βραχώδη περιοχή (σπηλιά) περιμένοντας τη διάσωσή τους.
Εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, έπνεαν άνεμοι 10 μποφόρ, τα σωστικά μέσα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν το σημείο, εκτός από μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού που κατάφερε να φτάσει κοντά στο προσαραγμένο πλοίο το πρωί του Σαββάτου.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, ομάδα της ΜΥΑ κατάφερε να προσεγγίσει τους 12 ναυτικούς και με ρυμουλκό σκάφος τους μετέφεραν στην περιοχή Λούρο της Μυκόνου, καλά στην υγεία τους.
Το Little Seyma που παραμένει προσαραγμένο, μετέφερε 2.700 τόνους αλεύρι και είχε ξεκινήσει από Ρωσία και πήγαινε στην Αμμόχωστο.

 mykonosdaily Η επιχείρηση στο Τραγονήσι
Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες τα δύο ιδιωτικά σκάφη της Μυκόνου στα οποία επιβαίνει μικτό κλιμάκιο της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και  της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, ο αξιωματικός του Λιμεναρχείου Μυκόνου κ. Ζυγούρης Νίκος και Μυκονιάτες ψαράδες έφτασαν πριν από λίγο στο Τραγονήσι.
Εκεί συνάντησαν το 12μελές πλήρωμα του πλοίου, 9 Ουκρανοί και 3 από το Αζερμπαϊτζάν ναυτικοί, το οποίο χρησιμοποιώντας σωστική λέμβο κατάφεραν να απομακρυνθουν και να προσεγγίσουν την ακτή. Ήδη δύο μέλη του πληρώματος βρίσκονται σε σκάφος της αποστολής.
Το φορτηγό βρίσκεται προσαραγμένο σε δύσβατο σημείο, σύμφωνα με πληροφορίες και μετά την απομάκρυνση του πληρώματος βρίσκεται ακυβέρνητο.
Πρόκειται για την πρώτη επιτυχημενη προσπάθεια, καθώς είχαν προηγηθεί δύο από αέρος με ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος και Super Puma τα οποία δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν λόγω των θυελλωδών ανέμων που φτάνουν τα 10 μποφόρ. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται και Φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού



ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΥΚΟΝΙΑΤΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΑΓΩΝ
Η Δημοτική Αρχή Μυκόνου ευχαριστεί θερμά τους Μυκονιάτες ναυτικούς-ψαράδες για τη σημαντική τους συμβολή στη διάσωση των ναυαγών του φορτηγού πλοίου «Little Seyma»στο Τραγονήσι.
Τα αδέρφια Δημήτρης και Βαγγέλης Λυκούρης, ο Βαγγέλης Πολυκανδριώτης, με τα αλιευτικό σκάφος “ΔΥΟ ΑΔΕΡΦΙΑ" και το σκάφος "ΑΝΝΟΥΛΑ" καθώς και ο εθελοντής δύτης Νικόλαος Δαντος, έδωσαν πραγματική μάχη με τα κύματα και με αυτοθυσία, οδήγησαν και έφεραν εις πέρας την αποστολή διάσωσης.
Στα χνάρια των ηρώων προγόνων τους ναυτικών, αγνοώντας τους ανέμους 10 και 11 μποφόρ που έπνεαν στο σημείο, έδειξαν εμπράκτως την αγάπη των Μυκονιατών για την πατρίδα και τον συνάνθρωπο, στέλνοντας ένα ξεχωριστό μήνυμα αγάπης τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων.
Το παράδειγμά τους αναδεικνύει τις αξίες και τα ιδανικά με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές Μυκονιατών, το φιλότιμο, την φιλοπατρία και την ανιδιοτέλή αγάπη προς τον συνάνθρωπο.
Η πράξη τους αυτή ας γίνει οδηγός ζωής για όλους μας και κυρίως για τη νέα γενιά. 
Οι Μυκονιάτες απέδειξαν για ακόμη μια φορά, ότι όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι και εργάζονται για έναν κοινό σκοπό, μπορούν να κάνουν θαύματα!
Ένα τέτοιο μικρό θαύμα ήταν και η σημερινή διάσωση των ναυαγών στο Τραγονήσι, ανατολικά της Μυκόνου. 
Κωνσταντίνος Κουκάς - Δήμαρχος Μυκόνου


ΑΒ Με την ενδεχόμενη ρύπανση της περιοχής τι σενάριο παίζει?
Miltiadis Atzamoglou Είναι ήδη συντονισμένο το Υπουργείο Ναυτιλίας με την Ασφαλιστική Εταιρεία, την Εταιρεία Αντιρύπανσης, το Λιμεναρχείο Μυκόνου και το Δήμος




Στο κτίριο του παλαιού λιμεναρχείου μέσα στη χώρα, θα φιλοξενηθούν με μέριμνα του δήμου Μυκόνου, οι 12 αλλοδαποί ναυτικοί, μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «LITTLE SEYMA» με σημαία Παναμά, που χθες βράδυ  προσάραξε στη βραχονησίδα Τραγονήσι κοντά στη Μύκονο υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Το πλήρωμα (9 Ουκρανοί και 3 υπήκοοι Αζερμπαϊτζάν)που είχε καταφύγει με σωστικό σκάφος του πλοίου στη βραχονησίδα, περισυνελέγη σώο και καλά στην υγεία του από στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του λιμενικού με τη συνδρομή αλιευτικού σκάφους καθώς και ταχύπλοου.
Οι διασωθέντες μετεπιβιβάστηκαν σε ρυμουλκό και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο νέο λιμάνι της Μυκόνου.
Τα πέντε στελέχη της ΜΥΑ μαζί με επτά μέλη της ΕΜΑΚ μετέβησαν στη Μύκονο με ελικόπτερο Σινούκ από τα Μέγαρα. Στη Μύκονο τα μέλη της ΕΜΑΚ επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο Σούπερ Πούμα προκειμένου να επιχειρήσουν τη διάσωση των ναυτικών ενώ τα στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών σε ιδιωτικό αλιευτικό σκάφος.
Το ελικόπτερο με τους άνδρες της ΕΜΑΚ παρά το γεγονός ότι κατάφερε να φθάσει στο σημείο όπου είχε προσαράξει το πλοίο δεν κατάφερε να κάνει την περισυλλογή των ναυτικών οι οποίοι τελικά περισυνελέγησαν σώοι και καλά στην υγεία τους από το αλιευτικό σκάφος με τη συνδρομή ανδρών της ΜΥΑ.
Οι καιρικές συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται προσαραγμένο το φορτηγό πλοίο εξακολουθούν να είναι δυσμενείς ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το LITTLE SEYMA που μεταφέρει 2.700 τόνους αλεύρι και είχε αναχωρήσει από λιμάνι της Ρωσίας με προορισμό την Αμμόχωστο, έχει μικρή εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιό του.
Στη θαλάσσια περιοχή δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής θαλάσσια ρύπανση ενώ μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες θα εκτιμηθεί η κατάσταση του πλοίου.








Από το Λιμεναρχείο:
 Προσάραξη Φ/Γ πλοίου ξένης σημαίας στη Μύκονο και επιτυχής επιχείρηση διάσωσης πληρώματός του από τη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. υπό εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες





Φωτογραφίες: https://cyclades24.gr/2017/12/mykonos-diasosi-thriler-nauagoi/

2 σχόλια:

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.