Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Με τον Ηρώδη θα ήμασταν; #moria #Χριστούγεννα (μεγάλη συλλογή)




«Σήμερα άκουσα ένα πρόσφυγα τούτο:... μαγαζιά, πόρτες, παράθυρα, σπίτια, τα πάντα έκλεισαν μονομιάς. Αυτός με τη γυναίκα του μέσα στο κοπάδι, το μωρό έξι μέρες να τραφεί, έκλαιγε, χαλούσε τον κόσμο... Ο πατέρας μού διηγείται: 'Τι να κάνω; Έφτυσα τότε στο στόμα του παιδιού για να το ξεδιψάσω.»
Από τη Συρία, τώρα; Όχι, από τη Σμύρνη, τότε. Ημερολόγιο του Σεφέρη, 1928.

Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ ή Μικρά Ασία, ή Βηθλεέμ πριν δυο χιλιετηρίδες, διαφορά δε βλέπω. Πάντα ο άνθρωπος για τον άνθρωπο λύκος είναι, οι κυνηγημένοι, οι ξεσπιτωμένοι γίνονται θύματά μας των βολεμένων που ανάβουμε το τζάκι μας κι απολαμβάνουμε τη θαλπωρή με τη βροχή στα τζάμια την ίδια στιγμή που αβοήθητοι στη Μόρια οι πρόσφυγες παλεύουν με τις λάσπες.

Τι κάνουμε; Πώς επιτρέπουμε να υπάρχει η Μόρια; Πού πήγαν τα χρήματα που παίρνει η Ελλάδα για να βοηθήσει;

Φέρνω εικόνες, videos με τις αηδιαστικές συνθήκες, σκίτσα, συνεντεύξεις, δήλωση παίχτη ριάλιτυ, ποστ κυριών, γενικεύσεις ούγκανων περί dna (i.e. 'ανατολίτες, στο dna τους η κλεψιά'), 
φέρνω την αγωνία για το βρετανικό πολιτισμό του Ανδρέα Ανδριανόπουλου που είδε, λέει, στο 'Λονδονιστάν' ανθρώπους που δεν ενέκρινε το ντύσιμό τους οι οποίοι μάλιστα χειρονομούν ΄έκδηλα αντιβρετανικά' και τολμούν να μιλούν σε γλώσσες που αυτός ο  μέγας Έλλην διανοητής δεν αναγνωρίζει, 
φέρνω και Banksy της Παλαιστίνης 
και, λόγω των ημερών,
το φτωχό μαραγκό με την ετοιμόγενη γυναίκα του στο γαϊδουράκι μπροστά στο τείχος του Ισραήλ. 
Πολλά κι ανάκατα μα όχι άσχετα μεταξύ τους για να το καταλάβουμε ότι όσο υπάρχει η Μόρια, ό,τι κι αν λέμε, εμείς στην πράξη συνταχθήκαμε με τον Ηρώδη.





Άντζελα Κροκίδη
Ναι μέσα σε ζεστές κουβέρτες και ναι, αντί για κούνια Mothercare κοιμάται μέσα σε ένα πλαστικό καφάσι, ιδανικό κρεβατάκι για το μέγεθός του (υπόψιν ότι στα βρέφη αρέσει το αίσθημα του στενού χώρου, τα ηρεμεί).
Σε στρατόπεδο μεταναστών έχει τραβηχτεί η φωτογραφία, όχι σε κανένα παλάτι, ούτε καν σε σπίτι, οπότε τηρουμένων των αναλογιών, που στο διάολο είναι το πρόβλημα για το συγκεκριμένο μωρό; Αν είχε γεννηθεί δηλαδή στη χώρα του θα ήταν ξαπλωμένο σε Mothercare προίκα μωρού;;
Το πρόβλημα που βλέπω εγώ είναι στην υπόλοιπη κατάσταση στη Μόρια και όχι στο καφάσι. Η βία, η εκπόρνευση, τα ναρκωτικά.
Και η παρομοίωση με το Χριστό στη φάτνη είναι ένα απόλυτα γελοίο επιχείρημα που προσπαθεί να προκαλέσει το αίσθημα της ενοχής, ότι τι δηλαδή, κάποιος είναι Ηρώδης; Αν υπάρχει τέτοιος, δεν είμαι εγώ, ας πάνε στον Τσίπρα, το Μουζάλα και την Τασία να ζητήσουν το λογαριασμό.




Thanos Trianda
Μια βασική προσταγή είχε ο χριστιανισμός κι ακόμα οι χριστιανοί δεν έχουν καταλάβει την απάντηση στο ερώτημα:
"και ποιος είναι ο πλησίον;"


Η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού είναι μία ιστορία μετακινήσεων. Ας μην το ξεχνάμε αυτές τις "Άγιες" μέρες. Στο χτες, στο σήμερα και στο αύριο. Μετακινήσεων εξαιτίας του κλίματος, των πολέμων, της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης. Ταξιδεύοντας οι άνθρωποι έγιναν άνθρωποι, φεύγοντας από την κοιτίδα της Αφρικής και πηγαίνοντας σε άλλες ηπείρους, όπου χάθηκαν για αιώνες, για να ξαναβρεθούν στο επίκεντρο των ιστορικών καιρών.

Η παρουσία του ανθρώπου στον πλανήτη είναι μία περιπέτεια γεμάτη ταξίδια. Για αυτό κάθε ταξίδι σου προκαλεί ενστικτωδώς ένα φυσικό ενδιαφέρον και προσφέρει γνώση και εμπειρία. Κάθε ταξιδι είναι πάντα δοκιμασία και εμπειρία, αλλαγή και εξέλιξη, γνωριμία και εμβάθυνση. Η περιπλάνηση του ταξιδιού είναι η περιπλάνηση της άναρχης ανθρώπινης ψυχής που ψάχνει χάρτες για να εξοριστεί, να δοκιμαστεί και να ψάξει να ταιριάξει σε νέα μέρη.



Every day our doctors in #Lesvos treat children with fever or respiratory tract infections and they have to send them back to their summer tents in #Moria. This situation is unbearable, #opentheislands!
Oι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δηλώνουν την κατάσταση «αφόρητη» και ζητούν #opentheislands!  (ανοίξτε_τα_νησιά)



There are more than 500 #people on the waiting list of our mental health clinic in #Lesvos. @MSF just cannot respond alone to the needs produced by trapping these people in #Moria. We call on the Greek authorities to increase medical care and #opentheislands!

Πανω από 500 άνθρωποι στη λίστα αναμονής ψυχικής υγείας στην κλινική των Γιατρών χωτρίς σύνορα στη Λέσβο.Δεν καταφέρνουμε να ανταποκριθούμε στα προβλήματα που γενιο΄τνται παγιδεύοντας αυτούς τους ανθρώπους, λένε οι Γιατροί. Ζητάμε από το ελληνικό κράτος να αυξήσει την ιατρική φροντίδα. Και να #ανοίξει_τα_νησια.



Σύνταγμα Της Ελλάδος




Σαμίρα, Σύρια μητέρα σε καταυλισμό προσφύγων 
με το γιό της Αμπάς. Ιορδανία.
Syrian refugee Samira, tends to her two-year-old son Abbas, at their tent in an informal tented settlement in Jordan. Photo by @mmuheisen#everydayrefugees #muhammedmuheisen.






 σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης στον καταυλισμό της Μόριας στη Μυτιλήνη, με Άραβες, Αφγανούς και Ιρακινούς μετανάστες να συγκρούονται βίαια μεταξύ τους και να ανάβουν φωτιές μέσα στο camp.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για τραυματίες αλλά μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης δεν είχε γίνει γνωστός ο αριθμός των ανθρώπων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού. 
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσα στον καταυλισμό εισήλθαν δυνάμεις της μονάδας αποκατάστασης της τάξης.
-->
Παρότι πληροφορίες ανέφεραν ότι στην αρχή οι πρόσφυγες δεν άφηναν τους πυροσβέστες να εισέλθουν στο χώρο, η υπηρεσία επιβεβαιώνει ότι τελικώς οι δυνάμεις της προχώρησαν σε κατάσβεση.



https://vimeo.com/248317702
Moria Refugee Camp, Lesvos, Greece from Janine Queenin on Vimeo.


Ραδιοφωνική συνέντευξη στη Νόνη Καραγιάννη στον Αθήνα 984 (Μεταναστευτικό-3/3):
"Όπως πάντα, δεν είμαστε προετοιμασμένοι. Γιατί αν σκεφτούμε ότι η πρώτη ευρωπαϊκή απάντηση δόθηκε το καλοκαίρι του 2015, τώρα έχουμε περάσει το καλοκαίρι του 2017 και υπάρχουν τεράστια κονδύλια τα οποία δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί. Αν είχαμε, λοιπόν, ένα σχέδιο δράσης, όπως θα έπρεπε, θα είχαμε πολλαπλασιάσει και θα είχαμε δώσει και υλικά μέσα στις επιτροπές ασύλου ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές στην Τουρκία. Γιατί οι υπάρχουσες δρουν με πάρα πολλή πίεση, αλλά δεν επαρκούν για την αποσυμφόρηση των νησιών.
Είναι απαράδεκτο λόγω ανικανότητας να πρέπει δήθεν να διαλέξουμε μεταξύ του να πεθάνουν οι άνθρωποι στο χιόνι ή να σπάσουμε την συμφωνία με την Τουρκία που κρατάει το δρόμο της ανατολικής Μεσογείου ουσιαστικά κλειστό. Χωρίς να διώχνουμε πρόσφυγες, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στις αρχές μας, κρατάμε το δρόμο κλειστό. Αν μεταφέρουμε αυτόματα στην ηπειρωτική χώρα τους πρόσφυγες δεν υπάρχει πια η συμφωνία, δεν υπάρχει ο κλειστός δρόμος, η Ελλάδα ξαναγίνεται μαγνήτης. Και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μετεγκατάσταση, άρα θα μείνουν όλοι στην Ελλάδα. Δεν γίνεται, δεν πρέπει να φτάνουμε σε αυτό το σημείο. Εφόσον οι άνθρωποι κινδυνεύουν, να ανοίξουμε όλα τα ξενοδοχεία, να βάλουμε τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ή της επιβατικής Ναυτιλίας. Να μην έχουμε κανένα θύμα όπως πέρσι. Αλλά μην κάνουμε την αδυναμία μας επιχείρημα για να τινάξουμε στον αέρα τη συμφωνία που κρατάει τα σύνορα στη θέση τους. Κανένας θάνατος λοιπόν, δεν υπάρχει δικαιολογία για το ελληνικό κράτος."

https://vimeo.com/226277179


More exclusive footage from inside #Moria #refugee camp. Greek police wants to keep these conditions secret. We filmed with a hidden camera. Full report @dwnews #MigrantsDay #Refugeesgr pic.twitter.com/HhvbnoFOmh
— Oliver Sallet (@OliverSallet) December 18, 2017







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.