Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

'Πάμε για χόρτα' ― από τις Ανωμερίτισσες, συστήνω



Πληγή των εορτών είναι συνήθως τα ημερολόγια συλλόγων και εταιριών που φορτωνόμαστε, είτε ως περιττά δώρα προς τους πελάτες τους είτε ως καλυμμένη επαιτεία κι απαίτηση οικονομικής ενίσχυσης. Στέκονται στοίβες στο γραφείο μας πιάνοντας το χώρο και, υποκρινόμενα τα χρήσιμα μας το κάνουν δύσκολο να τα πετάξουμε μέχρι τις Απόκριες που πλέον το παίρνουμε απόφαση και, δίχως να έχουν ανοιχτεί, πετιούνται μέσα στο πακέτο τους.
Σπατάλη ενέργειας, χαρτιού (δηλαδή πολύτιμου νερού + μόλυνση ατμόσφαιρας) αλλά και αισθητική ενόχληση, είναι μια συνήθεια που δε βλέπω να μας εγκαταλείπει, μολονότι τα χάρτινα ημερολόγια όλο και πιο άχρηστα γίνονται, και λόγω αντικατάστασης από ηλεκτρονική μνήμη αλλά και επειδή εμείς οι όλο και λιγότεροι φανατικοί που εξακολουθούμε να τα χρησιμοποιούμε  –επειδή ακριβώς τα χρησιμοποιούμε― ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε και κάθε χρόνο αγοράζουμε το ίδιο συγκεκριμένο που δεν αλλάζουμε με τίποτε αφού για μάς έχει τεράστια διαφορά  το εβδομάδα-τη-σελίδα ή τις-δύο-σελίδες ή ημέρα-τη-σελίδα και δεν υπάρχει περίπτωση να ξεβολευτούμε με δώρα.
Ακόμα δεν άλλξε ο χρόνος και μαζεύτηκαν ήδη πολλά και στο δικό μου σπίτι. 
Όμως, όσο απίθανο κι αν σας φανεί, σήμερα  ένα Ημερολόγιο συλλόγου επαινώ από τούτο το μικρό μου βήμα. Ένα ημερολόγιο  πραγματικά χρήσιμο, καλόγουστο και μοναδικό. 
Το έβγαλαν οι Ανωμερίτισσες, ο πάντα δραστήριος Σύλλογος Γυναικών Άνω Μεράς Μυκόνου και σας εγγυώμαι ότι τέτοιες μέρες σε ένα χρόνο που το 2018 θα φεύγει, το ημερολόγιο δε θα το πετάξετε. Διότι είχαν τη φαεινή ιδέα στο ημερολόγιό τους να συγκεντρώσουν τη γνώση τους για τα ντόπια χόρτα για να τα μάθουμε κι εμείς που δεν τα γνωρίζουμε και για να μοιραστούν μαζί μας το αγαπημένο τους σπορ, το 'Πάμε για Χορτα'.
Συστήνω λοιπόν το μικρό εγχειρίδιο για σάς, για δώρο ή για το σπίτι σας, όπου θα μείνει για χρόνια πλάι σε οδηγούς μαγειρικής διότι δεν είναι μόνο χρήσιμο και ωφέλιμο για την υγεία μα και υψηλής αισθητικής, φτιαγμένο από τις υπερταλαντούχες Βούλα και Φρατζέσκα Χανιώτη, H2 CONCEPT (που, από κάρτες ως βιβλία και κάθε τι γραφιστικό, ό,τι περνάς απ' το χέρι τους αγγίζει την καρδιά μας).
 Συστήνω το ημερολόγιο για να προλάβετε- ήδη εξαντλήθηκε και έβγαλε Β΄έκδοσητο ημερολόγιο-
συστήνω όμως, αν είστε στο νησί, και τους χορτοσυλλεκτικούς περιπάτους των Ανωμεριτισσών και, με την ευκαιρία, τις ίδιες τις Ανωμερίτισσες που με κέφι και επιμέλεια κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις του νησιού.


Το ημερολόγιο μας κυκλοφόρησε και θα αποτελέσει χρήσιμο εγχειρίδιο για νέους χορτοσυλλέκτες και όχι μόνο. 
"...Η έκφραση «πάμε για χόρτα!» είναι μια ευχάριστη προτροπή, γιατί εκτός των άλλων περιλαμβάνει και την ομορφιά της καλής παρέας. Οι παραδοσιακοί τροφοσυλλέκτες λατρεύουν αυτό που κάνουν, γιατί είναι ψυχωφελές. Περιλαμβάνει βόλτα στην εξοχή, επαφή με τη φύση, άσκηση, και στο τέλος, απόλαυση εξαιρετικών γεύσεων...” απόσπασμα από την εισαγωγή του Ημερολογίου 2018 του Συλλόγου Γυναικών ΑΝΩΜΕΡΙΤΙΣΣΕΣ, του φίλου του συλλόγου μας Δημήτρη Ρουσουνέλου. 
Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές αυτής της όμορφης έκδοσης... στο να “πάμε για χόρτα”. 


Κείμενα: Χρήστος Σαμιωτάκης 
Φωτογραφίες: Ιωάννα Σαμιωτάκη
Εισαγωγή: Δημήτρης Ρουσουνέλος
Επιμέλεια κειμένων: Δήμητρα Λοΐζου-Βουλγαράκη
Σχεδιασμός-Παραγωγή: Βούλα και Φρατζέσκα Χανιώτη, www.h2concept.gr



Ο Σύλλογος Γυναικών "Ανωμερίτισσες" ιδρύθηκε το 2003 και ο χαρακτήρας του είναι κύρια πολιτιστικός, χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλες, ποικίλες δράσεις.

Σταθερές δράσεις του Συλλόγου:

*Τέλεση Ι. Λειτουργίας την ημέρα της Υπαπαντής, 2 Φεβρουαρίου.
*Παράκληση στην Παναγία Τουρλιανή (Α' Χαιρετισμοί).
*Διοργάνωση μιας τουλάχιστον Ημερίδας ετησίως με διάφορα θέματα.
*Ανθοστολισμός της Παναγίας Τουρλιανής, στο ανέβασμα της Εικόνας Της από τη Χώρα το Σάββατο του Λαζάρου, και κέρασμα στους προσκυνητές με τα παραδοσιακά Λαζαράκια.
*Τέλεση Θείας Λειτουργίας στην εορτή της προστάτιδος τού Συλλόγου Οσίας Υπομονής, στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.
*Αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα στην πλατεία της Άνω Μεράς.
*Διοργάνωση του Μυκονιάτικου Παζαριού Χειροτεχνημάτων και Τοπικών Προϊόντων στην Άνω Μερά, τον μήνα Αύγουστο.
*Εθελοντική συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται στη Μύκονο.

                                                Ημερολόγιο συλλόγου γυναικών
 Θα το βρείτε:
Στη Χώρα, στο δημιουργικό γραφείο Φρατζέσκας και Βούλας Χανιώτη.
Ή τηλ. 2289071474, 6946683266, 6941499913 & 6981120812. Καλές γιορτές!



 ________________________________________________________________________




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.