Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Eυαισθητοποίηση για την ανάνηψη από υπερβολική δόση―#ioad Κάθε ζωή έχει αξία



Οι θάνατοι από υπερβολική δόση οπιοειδών δεν είναι αναπόφευκτοι. Πολλοί χρήστες οπιοειδών (Ηρωίνης, μορφίνης, fentanyl κ.λ.) πέθαναν επειδή οι άνθρωποι που ήταν κοντά τους δεν τόλμησαν να καλέσουν αμέσως ασθενοφόρο ή επειδή άργησαν να τους βρουν και δεν τους πρόλαβαν. 

Για τη Ναλοξόνη έχω ξαναμιλήσει. Όπου διαδίδεται η Ναλοξόνη οι θάνατοι μειώνονται. Είναι μια ουσία μαγική που επαναφέρει τον ετοιμοθάνατο εξαφανίζοντας την επίδραση του ναρκωτικού διότι είναι ανταγωνιστής του ενώ από την άλλη αν την έχουμε στο σπίτι και, για παράδειγμα, την καταναλώσει ένα παιδί κατά λάθος, είναι ακίνδυνη σαν αλατόνερο.
Οι έρευνες απέδειξαν ότι η καλύτερη διάδοση στους χρήστες αλλά και σε γιατρούς νοσηλευτές, γίνεται από τους ίδιους τους χρήστες (peers, ομότιμους ελληνικά). 
Το βρετανικό project της EuroNPUD είχε μεγάλη επιτυχία με συνέπεια τη μείωση θανάτων και τη διάδοση του χρησιμότατου αυτού αντιδότου.

Στην Ελλάδα, ενώ εισάγεται, δεν είναι προσιτή σε χρήστες.
Κι έχουμε το εξωφρενικό παράδοξο από τη μια να υπάρχει το φάρμακο από την άλλη να μην υπάρχει ενημέρωση ή πρόσβαση για τους ίδιους τους χρήστες  και μάλιστα (όπως παλιά που δε μας πουλούσαν σύριγγες) να μας λένε κάποιοι φαρμακοποιοί ότι δεν το δίνουν επειδή λέει έτσι θα ενθαρρυνθούμε να πάρουμε πιο πολλή πρέζα.
Λες και σκοπός του φαρμακείου είναι να μη μαστουρώσει ο πελάτης. 
Ή λες κι ο επιστήμων φαρμακοποιός δε γνωρίζει ότι με τον ανταγωνιστή, ίσα-ίσα, θα ξεμαστουρώσω.



Φέτος, με ευκαιρία την Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Υπερβολική Δόση, το  Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών .Ψυχοδ/κων Ουσιών οργάνωσε, με προσοχή και σεβασμό σους κανόνες λόγω πανδημίας, διανομή φυλλαδίου με σκοπό να μάθουμε πώς γίνεται η ανάνηψη και να ενημερώσουμε για την Ναλοξόνη.
Λόγω του Κορωνοϊού αποφύγαμε συγκεντρώσεις και πολυκοσμία.  

     Περάσαμε και από τον ξενώνα ΙΩΝΙΣ όπου μιλήσαμε με φιλοξενούμεν@ς,  μοιράσαμε το φυλλάδιό μας για την υπερδοσολογία, και ταφήσαμε και λίγα μπλουζάκια.

Κολλήσαμε την αφίσα μας σε σημαντικά σημεία της Αθήνας:
Στην Καποδιστρίου από έξω, στο Πρώτων Βοηθειών,
στην πιάτσα,
στον Ξενώνα Ιονίς ,
στα κεντρικά του ΟΚΑΝΑ στην οδό Ξούθου,
έξω από το Εξέλιξις του ΚΕΘΕΑ, κτλ.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη δράση που οργάνωσε το Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών .Ψυχοδ/κων Ουσιών













___________________________________________________
 ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Ευαισθητοποίηση για τους θανάτους από υπερβολική δόση οπιοειδών
  
Πιο πολλά για το βρετανικό project, φρέσκο-φρέσκο άρθρο από την ιστοσελίδα της EuroNPUD:
(αγγλικά και γαλλικά, μα για τέτοια ενημέρωση μια χαρά είναι ο αυτόματος: αντιγραφή κειμένου-επικόλληση στο https://translate.google.gr  κι επιλογή 'στα ελληνικά').






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.