Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Ο Τσε Γκεβάρα εκτελεί δυο γυναίκες και στο Λονδίνο σε παζάρια σκλάβες


Έχουμε πει και ξαναπεί, πριν κοινοποιήσουμε τσεκάρουμε. Ιδίως τα 'ΣΟΚ' και τα πολλά θαυμαστικά, ιδίως όσα ξαφνικά ανατρέπουν την ιστορία ή τροφοδοτούν προκαταλήψεις. Αν δεν έχουμε γνώση ή χρόνο να το ψάξουμε τουλάχιστον κοιτάμε την πηγή. Το Μακελειό, το Κουλούρι, σελίδες ποικίλου ενδιαφέροντος όπου η προηγούμενη είδηση ήταν επιμήκυνση πέους ή τι φορούσε η Μαρέβα είναι λόγο απίθανο να έχουν πρώτες μια είδηση εντυπωσιακή που άξιζε να την είχαν τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία ή οι ενήμεροι σχολιαστές.

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε βιντεάκι με πώληση γυναικών σε δρόμο του Λονδίνου. Ναι, στην εποχή μας έχουμε τους περισσότερους σκλαβωμένους ανθρώπους από κάθε άλλη, ναι τώρα που μιλάμε πουλιούνται σε παζάρια σκλάβοι, ναι οι πολεμιστές του Isis μοιράζονταν σε παζάρι τα σκλαβωμένα κορίτσια των Γιαζίδι αλλά όχι, δε στήνονται παζάρια στο Λονδίνο κι αν γινόταν θα το είχατε δει στις ειδήσεις. Το video ήταν παρωδία που σατίριζε ακριβώς αυτή τη φιλολογία πως  οι αδαείς έρχονται και χαλάνε τον πολιτισμό μας, μια περίπτωση σα ―θυμάστε οι παλιότεροι του Διαδικτύου;― εκείνο τον ξεδοντιάρη Μουλά που έβγαλε φετβά πως ο άνδρας εν ανάγκη μπορεί να φάει τη γυναίκα του και το κοινοποιούσαν όλοι οι αντι-ισλαμιστές ώσπου κατάλαβαν ότι το είχε φτιάξει Μουσουλμάνος, ένας γνωστός Μαροκινός κωμικός ο οποίος σατίριζε ακριβώς αυτούς τους μουλάδες που πρώτοι οι Μουσουλμάνοι απεχθάνονται όπως πρώτοι εμείς σατιρίζουμε κάτι τραγόπαπες τρελοκαλογέρους.

Το καινούργιο κρούσμα βλακείας λοιπόν είναι ο Τσε. Μια φωτογραφία που δείχνει πλάτη έναν Τσε να απειλεί με όπλο δυο κουρελιασμένες γυναίκες που αγκαλιασμένες είναι εμφανές ότι φοβούνται. Η λεζάντα (εισαγωγής βεβαίως) λέει πως αυτό τον Τσε έπρεπε να είχατε μπλουζάκι, τον Τσε που, ανάλογα τα μυαλά του γράφοντος, σκοτώνει παιδιά ή «ανυπεράσπιστες γυναίκες».
Λες και θα υπήρχε αυτό και δε θα είχε κυκλοφορήσει. Λες κι ο Τσε θα φωτογραφιζόταν απειλώντας άοπλες όπως φωτογραφίζονται κάτι χωριατόπαιδα με το όπλο τους για να το ανεβάσουν στο Διαδίκτυο.
FAKE λοιπόν κι αυτό. Η φωτογραφία προέρχεται από τον Εμφύλιο  του Ελ Σαλβαντόρ (1980-92)  ενώ ο Τσε, ως γνωστόν, ήταν νεκρός από το 1967.
 Φέρνω την κατάρριψη  με αποδεικτικές εικόνες, φέρνω και τα άλλες με τα φανατισμένα ανόητα σχόλια, φέρνω και το   'παζάρι' με τις 300.000 κοινοποιήσεις.





Στη πραγματικότητα, η εικόνα κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2011 και προέρχεται από την εποχή του εμφυλίου στο Ελ Σαλβαδόρ (1980-1992), όπως προκύπτει από σχετικό φωτογραφικό αρχείο. Ο Τσε Γκεβάρα, σκοτώθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1967 στη Βολιβία, επομένως είναι αδύνατο να είναι ο άνδρας της εικόνας. Επιπλέον, η στολή του εικονιζόμενου, ταιριάζει απόλυτα με τις στολές και τον μαύρο μπερέ που φορούσαν συχνά οι αντάρτες του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί – FMLN (μαρξιστική συμμαχία επαναστατικών κινημάτων ), που πολέμησαν εναντίον του καθεστώτος για 12 χρόνια στο Ελ Σαλβαδόρ. Ο ισχυρισμός πως η φωτογραφία απεικονίζει τον Τσε Γκεβάρα να εκτελεί δυο ανυπεράσπιστες γυναίκες καταρρίπτεται.

Επιπλέον, η στολή του εικονιζόμενου, ταιριάζει απόλυτα με τις στολές και τον μαύρο μπερέ που φορούσαν συχνά οι αντάρτες του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί – FMLN (μαρξιστική συμμαχία επαναστατικών κινημάτων ), που πολέμησαν εναντίον του καθεστώτος για 12 χρόνια στο Ελ Σαλβαδόρ. 






364.001 κοινοποιήσεις και εμετοί Ισλαμοφοβίας  για την παρωδία σκλαβοπάζαρου σε δρόμους του Λονδίνου, Περσινό μα ακόμα το συναντώ:
https://www.facebook.com/OfficialBritainFirst/videos/1046936115451649/?hc_ref=ARR0wkKmh8W0emhBZ6yM6Ig4YFu_GKgQVjquO1qrhL6Lka3abWqr-ykJ6OlTfNHm6OQ












Έχουμε όμως και συνέχεια και πολύ το χάρηκα:


 
Ελέγχοντας τους ελεγκτές. Άσκηση.
Προφανώς η φωτό δεν είναι του Τσε.
To debunking είναι σωστό κατά το ήμισυ.
Μέχρι εκεί που ισχυρίζεται ότι ο εκτελεστής ήταν του Farabundo Marti, λόγω μπερέ. Η εικόνα όμως που έχει αμέσως από κάτω από την φωτογραφία της εκτέλεσης είναι μάλλον από τις Ταξιαρχίες Πεζικού Ramón Belloso, κυβερνητικές δυνάμεις που πολεμούσαν το FMLN (στο 1'20" εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=NxQsyNFNEoA σε ντοκιμαντέρ για τους "αγωνιστές κατά του κομμουνισμού").
Εδώ πάλι άλλος κυβερνητικός στρατιώτης με τον ίδιο μπερέ: https://www.sciencesource.com/…/Government-Soldier-Fights-F… ή σήμερα εδώ: https://www.voanews.com/a/salvador-captures-me…/3439183.html .
Δεν λέω πως δεν υπήρχαν μαυροσκούφηδες στο FMLN (π.χ. εδώ: https://www.pinterest.com/pin/395683517243469163/, ή το παλικάρι στα δεξιά της φωτογραφίας της εκτέλεσης). Απλά δεδομένης της φύσης του Σαλβαδοριανού Εμφυλίου δεν είναι για να οδηγείται κανείς σε συμπεράσματα από ένα μπερέ και μόνο. Επίσης να μην παρασύρεται από την ανάρτηση της φωτογραφίας σε ένα σάιτ για τον Εμφύλιο στο Σαλβαδόρ μεν, που ρωτάει στα ισπανικά αν ξέρει κανείς κάτι για τις φωτογραφίες αυτές δε...
Διότι εμένα η φωτό μου κάνει για Ευρώπη (Γιουγκοσλαβία; Ουκρανία; Γεωργία κτλ) γιατί δεν ξέρω αν έχουν φυλλοβόλα δέντρα στο τροπικό Ελ Σαλβαδόρ και η αρχιτεκτονική δεν είναι αυτό ακριβώς που φαντάζομαι για το Ελ Σαλβαδόρ (αν και ούτε φυσιοδίφης είμαι ούτε γνωρίζω για τα αρχιτεκτονικά στυλ της Κ.Αμερικής). Μια επιφύλαξη ή περαιτέρω έρευνα θα ήταν επιβεβλημένη.
Επίσης η φωτό παραείναι "σκηνοθετημένη" και δεν θα μου φαινόταν απίθανο να είναι από ταινία μυθοπλασίας για κάποιον ανατολικοευρωπαϊκό ( πόλεμο των τελευταίων δεκαετιών...





4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Αλλα με εκούσια αναπαραγωγή που ο Γκαίμπελς ούτε στα πιο τρελά του όνειρα.. Αυτό με τρελαίνει. Οι κοινοποιήσεις.

      Διαγραφή
  2. Η βλακεία είναι ανίκητη...Αυτό το ξέρει ο βλάκας. Όσο περισσότερη πρόσβαση σε πληροφορία τόσο περισσότερα fake news που λέμε πλέον! Αυτός που το ψάχνει θα την βρει την αλήθεια οι υπόλοιποι θα συνεχίζουν να...μορφώνονται με fake

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.