Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018

#Σκουριες 6 τραυματίες + η Eldorado ομολογεί #Save SkouriesΑστυνομική καταστολή με έξι τραυματίες στις Σκουριές. Για όσους τυχαίνει να μην το γνωρίζουν στις Σκουριές διατηρείται μόνιμη αστυνομική δύναμη που χρηματοδοτείται από την Εταιρία. Ενοικιάζουμε σε τρίτους δηλαδή όργανα της υποστελεχωμένης Αστυνομίας μας. 
Και τα όργανα καθόλου δεν αδρανούν. Έξι τραυματίες είχαμε χθες έξω από τις εγκαταστάσεις της El Dorado που, παρότι η ίδια παραδέχεται παραβίαση της σύμβασης, το ΣτΕ συνεχίζει να την αθωώνει.

Αναρτώ:
Περισσότερα για 
τον τραυματισμό διαδηλωτών που πάλι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα γνωστά χημικά κρότου- λάμψης και τα γκλομπ των ΜΑΤ·
και για τις καταδίκες κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής.
―Την έκθεση της Eldorado που ομολογεί την παραβίαση της σύμβασης. Η έκθεση της 1/1/2018 ανακοινώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, λίγες μέρες (ή ώρες;) πριν βγει η απόφαση της διαιτησίας. Δηλαδή, ακούγεται εξωφρενικό πα ήταν πολύ αργά για ληφθεί υπ' όψιν.
―Εικόνες, συνδέσμους, σχόλια διαδικτυακά
για περαιτέρω πληροφόρηση.
― λίγα για την Ιστορία (2003 από 1893 'Μεταλλεία Κασσάνδρας)
και
σύνδεσμο για υπογραφή αν θέλετε να ενώσετε τη φωνή σας.

ΟΙ κοινοποιήσεις επίσης, πιστεύω βοηθούν να ακούγεται το σοβαρό αυτό ζήτημα που, από τα μεγάλα επίσημα ΜΜΕ κατά κανόνα, παραμένει εκτός ειδησεογραφίας. 
Διότι το ζήτημα είναι σοβαρό. Το έγκλημα που εκτελείται στην όμορφη πατρίδα του Αριστοτέλη έχει συνέπειες βαριές (και  θα έχει κόστος δυσβάστακτο σε μια χώρα που μόνη της μεγάλη βιομηχανία είναι ο Τουρισμός). «Το μόνο που μας φοβίζει, ο μόνος μας εφιάλτης, δεν είναι μήτε τα κάγκελα, μήτε τα χημικά. Είναι να ξημερώσει μια μέρα, για μας, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας και να χάσουμε τη γη και το νερό μας.» όπως λέει και στην Ανακοίνωσή της η Νεολαία Ιερισσού. goo.gl/a5uoZL

 Ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια πορείας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις Σκουριές έξω από τις εγκαταστάσεις της El Dorado. Με κρότου- λάμψης και γκλομπ των ΜΑΤ ήρθαν αντιμέτωποι οι διαδηλωτές, ενώ έξι τραυματισμούς καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην Εξόρυξη 
Έξι τραυματισμοί σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών σε πορεία που πραγματοποιήθηκε στις Σκουρίες έξω απο τις εγκαταστάσεις της El Dorado Gold.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με βία, χημικά και κρότου – λάμψης στις κόκκινες μπογιές που δέχτηκαν από τους διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν χτυπήματα με γκλομπ κατευθείαν στο κεφάλι και ευθεία βολή από κρότου λάμψης πάνω σε πόδι. Σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην Εξόρυξη, στους τραυματίες παρείχε πρώτες βοήθειες το εργατικό ιατρείο της ΒΙΟΜΕ.
H διαμαρτυρία οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Νεολαίας κατά της εξόρυξης χρυσού, της Επιτροπής αγώνα Μεγάλης Παναγιάς και της Επιτροπής Νέας Προποντίδας.

«Το μόνο που μας φοβίζει, ο μόνος μας εφιάλτης, δεν είναι μήτε τα κάγκελα, μήτε τα χημικά. Είναι να ξημερώσει μια μέρα, για μας, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας και να χάσουμε τη γη και το νερό μας. Γι’ αυτά αγωνιζόμαστε, γι’ αυτά θα μας έχετε απέναντι. Όπως σήμερα, όπως κάθε μέρα, μέχρι το τέλος» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Επιτροπή Νεολαίας Ιερισσού κατά της εξόρυξης.


Έξι είναι οι τραυματίες μετά την αστυνομική καταστολή της πορείας σήμερα στις Σκουριές. Τα ΜΑΤ απέκλεισαν τους διαδηλωτές, δέχτηκαν κόκκινες μπογιές και χρησιμοποίησαν βία, χημικά και κρότου-λάμψης. Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν δέντρα που έκοψε η Eldorado ως οδοφράγματα. Η Επιτροπή Νεολαίας Ιερισσού κατά της εξόρυξης τονίζει:
«Το μόνο που μας φοβίζει, ο μόνος μας εφιάλτης, δεν είναι μήτε τα κάγκελα, μήτε τα χημικά.
Είναι να ξημερώσει μια μέρα, για μας, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας και να χάσουμε τη γη και το νερό μας.
Γι’ αυτά αγωνιζόμαστε, γι’ αυτά θα μας έχετε απέναντι. Οπως σήμερα, όπως κάθε μέρα, μέχρι το τέλος».
Και ενημέρωση από την Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην Εξόρυξη:
Δύο από τους 6 τραυματισμούς στη σημερινή πορεία(15/4) στις Σκουριές. Στους τραυματίες παρείχε πρώτες βοήθειες το εργατικό ιατρείο της ΒΙΟΜΕ.
1) Χτύπημα από γκλομπ κατευθείαν στο κεφάλι
2) Ευθεία βολή από κρότου λάμψης πάνω σε πόδι.
Thekla Tselepi
Πράγματι, η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.
 Υπηρετεί μόνο τόν εαυτό της
Ουδέποτε συναντήθηκε με τήν κοινωνία τών ανθρώπων.
Ποινή 12 μηνών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε σε ένα 77χρονο από τη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής για αντίσταση κατά των ΜΑΤ! }

#Ζω_στη_Χωραπου η «Ελληνικός χρυσός» τιμήθηκε μεταξύ άλλων για τη συνεισφορά της στον τομέα του περιβάλλοντος.

Γίνεται μια δίκη για φόνο. Αφού έχει τελειώσει αλλά πριν το δικαστήριο βγάλει απόφαση, ο κατηγορουμενος ομολογεί ενοχή, σίγουρος ότι είναι αργά για να ληφθεί υπόψη. Οι δικαστές κάνουν ότι δεν άκουσαν και τον βγάζουν αθώο. Αυτο πάει να γίνει τώρα στις #skouries @g_stathakis


7 χρόνια μετά την περιβ. έγκριση, η Eldorado: 1.Δηλώνει επισήμως οτι μεταλλουργία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, επιβεβαιώνοντας μας πλήρως. 2.Εγκαταλείπει τη συμβατική υποχρέωση της παραγωγής καθαρών μετάλλων κ δηλώνει οτι θα πουλάει συμπυκνώματα. "Δημοσιο συμφέρον" τέλος @g_stathakis 


Οι καταδίκες κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής για τις αντιδράσεις κατά των μεταλλείων, συνεχίζονται: Ένοχοι με ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή κρίθηκαν 4 κάτοικοι της Ιερισσού για διατάραξη κοινής ειρήνης (ΠΚ 334) για κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο το 2012, μετά την οργανωμένη επίθεση από εργαζόμενους της Ελλ. Χρυσός στο «φυλάκιο». Στις #σκουριέςτο ΣτΕ απεφάνθη 16 φορές υπέρ της νομιμότητας της εξόρυξης και το Ευρ.Δικαστήριο δις.

Λίγο πριν την απόφαση της διαιτησίας, 
η Eldorado ομολογεί την παραβίαση της Σύμβασης
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΙΑΔΟΣΗ. Η έκθεση της Eldorado που ομολογεί την παραβίαση της σύμβασης είναι από 1/1/2018 και ανακοινώνεται τώρα. Μέρες ή ώρες πριν βγει η απόφαση της διαιτησίας. Πολύ αργά (;) για να ληφθεί υπ'οψη. Η μεθόδευση είναι μπροστά στα μάτια μας


Με την «Τεχνική Έκθεση Σκουριών» της Eldorado Gold που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μόνο στο εξωτερικό, η εταιρεία ομολογεί ευθέως οτι εφαρμόσιμη μελέτη μεταλλουργίας δεν υπάρχει και ότι εγκαταλείπει την παραγωγή καθαρών μετάλλων στην Ελλάδα που είναι συμβατική της υποχρέωση.

 Η έκθεση έχει ημερομηνία 1/1 αλλά η εταιρεία περίμενε για να την ανακοινώσει στις 29/3, ελάχιστες μέρες πριν την ανακοίνωση της διαιτητικής απόφασης που κατά πάσα πιθανότητα έχει ήδη ληφθεί. Η επιλογή της ημερομηνίας ήταν, κατά την άποψή μας, δόλια από την πλευρά της εταιρείας, με στόχο να μην μπορεί η ξεκάθαρη ομολογία παραβίασης της σύμβασης να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο ενώπιον του διαιτητικού δικαστηρίου. Επειδή η διαιτητική απόφαση θα είναι μη-εφέσιμη, θεωρουμε οτι το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει την ολιγοήμερη επιμήκυνση της διαδικασίας της διαιτησίας προκειμένου η επίσημη αυτή ανακοίνωση της Eldorado Gold να τεθεί υπ’οψιν του δικαστηρίο
Ακολουθεί η ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ με θέμα: “Η Eldorado Gold ομολογεί ευθέως την παραβίαση της Σύμβασης” που στείλαμε σήμερα στον Υπουργό κ. Σταθάκη. Σε μορφή pdf εδώ.

Κύριε Υπουργέ,
Την Πέμπτη 29 Μαρτίου, η Eldorado Gold κατέθεσε στις χρηματιστηριακές αρχές Τορόντο και Νέας Υόρκης την αναθεωρημένη “Τεχνική Έκθεση Σκουριών” που είχε από καιρό προαναγγελθεί. Η Τεχνική Έκθεση βρίσκεται πλέον αναρτημένη στον ιστότοπο της εταιρείας, προσβάσιμη από τον καθένα:
Skouries Technical Report – March 2018
Η Εldorado Gold, μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός, τροποποιεί μονομερώς ριζικά το περιβαλλοντικά και τεχνικά αδειοδοτημένο υποέργο Σκουριών, σε όλα σχεδόν τα επιμέρους έργα του: σχεδιασμό εξόρυξης, χρονοδιαγράμματα, εργοστάσιο εμπλουτισμού, μέθοδο και χώρο απόθεσης τελμάτων εμπλουτισμού. Δεν θα αναφερθούμε επί του παρόντος εκτενώς στις τροποποιήσεις αυτές. Θα αναφέρουμε μόνον οτι από την κατάθεση εκ μέρους της Ελληνικός Χρυσός τροποποίησης του Προσαρτήματος 3 “Τεχνική Μελέτη Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Εξορυκτικών Αποβλήτων Υποέργου Σκουριών”, ήδη διαφαίνεται οτι η εταιρεία επιδιώκει να αποφύγει την απαιτούμενη από την κείμενη νομοθεσία περιβαλλοντική αδειοδότηση του νέου σχεδιασμού. Και ασφαλώς θα επανέλθουμε.
Επιθυμούμε όμως να θέσουμε υπ’οψη σας τα όσα αναφέρει η αναθεωρημένη Τεχνική Έκθεση για το επίμαχο ζήτημα της μεταλλουργίας flash smelting, που είναι το αντικείμενο της διαιτησίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου – Ελληνικός Χρυσός, αλλά και μίας αίτησης ακύρωσης που εκκρεμεί στο Συμβούλιο Επικρατείας. Και αυτό διότι η Τεχνική Έκθεση περιλαμβάνει μια ξεκάθαρη ομολογία ότι η μεταλλουργία που εγκρίθηκε περιβαλλοντικά το 2011 δεν μπορεί να υλοποιηθεί και οτι η εταιρεία έχει μονομερώς τροποποιήσει το Επενδυτικό Σχέδιο αφαιρώντας την υποχρέωσή της για παραγωγή καθαρών μετάλλων, κατά παράβαση της σύμβασης.

Στη σελ. 19-1 της Τεχνικής Έκθεσης αναφέρονται τα εξής (εντός παρενθέσεων δικά μας διευκρινιστικά σχόλια):
Το έργο Σκουριές αποτελεί τμήμα των Μεταλλείων Κασσάνδρας, τα οποία περιλαμβάνουν το γειτονικό μεταλλείο Ολυμπιάδας και το μεταλλείο Μαύρων Πετρών (Στρατώνι). Αυτά τα τρία έχουν αδειοδοτηθεί βάσει της ίδιας έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Η έγκριση αυτή αναφέρει την μελλοντική, στη Φάση ΙΙΙ της Ολυμπιάδας, κατασκευή ενός εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού και συναφούς υποδομής, συμπεριλαμβανομένου ενός λιμένα, εργοστασίου εμπλουτισμού, εργοστασίου μεταλλουργίας ακαριαίας τήξης και εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων στο μεταλλείο Ολυμπιάδας. Όταν ολοκληρωθούν, ένα μέρος των συμπυκνωμάτων χαλκού-χρυσού Σκουριών θα χρησιμοποιείται ως τροφοδοσία στο εργοστάσιο ακαριαίας τήξης, ενώ το υπόλοιπο συμπύκνωμα θα συνεχίσει να πωλείται στις παγκόσμιες αγορές μέσω του νέου λιμένα”.
Τα ανωτέρω είναι σύμφωνα με τη σύμβαση, τη ΜΠΕ και την ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/2011. Η συνέχεια όμως δεν είναι και αντικρούεται ευθέως με τα παραπάνω (εντός παρενθέσεων δικά μας διευκρινιστικά σχόλια):
«Κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας έκθεσης, η προτεινόμενη ανάπτυξη της Φάσης ΙΙΙ της Ολυμπιάδας δεν έχει εξειδικευθεί σε επαρκές επίπεδο (λεπτομέρειας και εμπιστοσύνης-ακρίβειας υπολογισμών) μελέτης εφαρμογής (engineering) στο οποίο επίπεδο οι διεργασίες, η ανάκτηση (μεταλλικών αξιών) και το συναφές κεφαλαιουχικό και λειτουργικό κόστος να μπορούν να γνωστοποιηθούν στην οικονομική αξιολόγηση της επεξεργασίας συμπυκνωμάτων Σκουριών στο εργοστάσιο επεξεργασίας του υποέργου Ολυμπιάδας (ενν. το εργοστάσιο εμπλουτισμού και μεταλλουργίας flash smelting Μαντέμ Λάκκου) και της αποστολής συμπυκνωμάτων (ενν. των λοιπών συμπυκνωμάτων, που δεν θα υποστούν μεταλλουργική επεξεργασία) μέσω του νέου λιμένα. Οι (απαιτούμενες για την αναβάθμιση του σχεδιασμού στο επιθυμητό επίπεδο λεπτομέρειας και εμπιστοσύνης-ακρίβειας υπολογισμών) περαιτέρω εργασίες δοκιμής, σχεδιασμός και αξιολογήσεις συνεχίζονται. Επιπλέον, δεν έχει οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα για τη θέση σε λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας και των λιμενικών εγκαταστάσεων του υποέργου Ολυμπιάδας. Ως εκ τούτου, η έκθεση αυτή θεωρεί ότι όλα τα συμπυκνώματα που παράγονται στη διάρκεια του έργου Σκουριών θα πωλούνται σε ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς σε τρίτους«.
Τα παραπάνω συνοψίζονται στη σελίδα 1-15:
«Μελλοντικά, η θέση σε λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας της Φάσης ΙΙΙ της Ολυμπιάδας και των συναφών υποδομών που περιλαμβάνουν ένα λιμένα, εργοστάσιο εμπλουτισμού, εργοστάσιο μεταλλουργίας και εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων, θα επιτρέψουν την οικονομικά αποδοτικότερη αποστολή των συμπυκνωμάτων Σκουριών. Κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας έκθεσης, η προτεινόμενη ανάπτυξη της Φάσης ΙΙΙ της Ολυμπιάδας δεν έχει πλήρως οριστεί και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δεν έχει οριστικοποιηθεί«.
Βρισκόμαστε λίγο πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος μιας διαδικασίας δαιτησίας με αντικείμενο την «πληρότητα» και την «αρτιότητα» της τεχνικής μελέτης μεταλλουργίας από την οποία αποκλειστικά εξαρτάται το αν η Ελληνικός Χρυσός έχει παραβιάσει τη σύμβαση. Τόσο στο διαιτητικό δικαστήριο όσο και στο ακυρωτικό δικαστήριο η Ελληνικός Χρυσός ισχυρίζεται ότι η μελέτη της για τη μονάδα μεταλλουργίας είναι απόλυτα αξιόπιστη, πλήρως ορισμένη και τεκμηριωμένη και σύμφωνη με την κείμενη νομοθεσία και τους όρους των εγκρίσεων. Το ίδιο και η Eldorado Gold στις ανακοινώσεις της: «η Εταιρεία είναι πεπεισμένη ότι η Τεχνική Μελέτη είναι ισχυρή και συνεπής με τη Σύμβαση Μεταβίβασης, το Επενδυτικό Σχέδιο και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου».
Και μέσα σε μία μόνο αλλά ιδιαίτερης βαρύτητας πρόταση στην «Τεχνική Έκθεση Σκουριών» όλα τα ανωτέρω αποδεικνύονται ΨΕΥΔΗ:Η Φάση ΙΙΙ της Ολυμπιάδας που περιλαμβάνει τη μεταλλουργία χρυσού αναφέρεται ως «προτεινόμενη ανάπτυξη», παρ’ οτι βρισκόμαστε 7 χρόνια μετά την έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
 • Οι μελέτες της μεταλλουργίας δεν έχουν εξειδικευθεί σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής (engineering), που ήταν ρητός όρος των εγκρίσεων τεχνικών μελετών Σκουριών και Ολυμπιάδας του 2012 με τριετή προθεσμία.
 • Το επίπεδο λεπτομέρειας και εμπιστοσύνης-ακρίβειας της επιλεγείσας τεχνικής λύσης μεταλλουργίας δεν είναι επαρκές ώστε να εκτιμηθούν οι ανακτήσεις μεταλλικών αξιών και το συναφές κεφαλαιουχικό και  λειτουργικό κόστος. Επτά χρόνια μετά την ΚΥΑ ΕΠΟ, δεν υπάρχει εφαρμόσιμη μελέτη μεταλλουργίας.
 • Ομολογείται ευθέως ότι απόφαση πλέον της εταιρείας είναι το σύνολο των συμπυκνωμάτων από το μεταλλείο Σκουριών να πωλούνται ως τέτοια (συμπυκνώματα) σε τρίτους και να μην επεξεργάζονται περαιτέρω από την ίδια την Ελληνικός Χρυσός προς ανάκτηση των καθαρών μετάλλων (χρυσού και χαλκού).
Η κατάθεση από την Eldorado Gold της αναθεωρημένης Τεχνικής Έκθεσης για τις τροποποιήσεις του υποέργου Σκουριών, τις οποίες έχει δρομολογήσει από το καλοκαίρι του 2016 εν αγνοία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ήταν υποχρέωση που απορρέει από τους κανονισμούς των χρηματιστηρίων όπου είναι εισηγμένη. Η Τεχνική Έκθεση υποχρεωτικά περιλαμβάνει συνοπτική αναφορά σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το συγκεκριμένο έργο: περιβαλλοντικά, τεχνικά, οικονομικά, νομικά. Δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στο Επενδυτικό Σχέδιο, μέρος του οποίου αποτελεί το μεταλλείο των Σκουριών, και στο ανοιχτό ζήτημα της μεταλλουργίας. Και η εταιρεία ήταν υποχρεωμένη να πει την αλήθεια: ότι η μεταλλουργία είναι μεν συμβατική υποχρέωση αλλά δεν είναι μέσα στα σχέδιά της. H Tεχνική Έκθεση έχει ημερομηνία 1 Ιανουαρίου 2018 αλλά δημοσιοποιήθηκε, στο εξωτερικό και μόνο, στις 29 Μαρτίου 2018 – σκοπίμως κατά τη γνώμη μας έτσι ώστε η Ελληνική πλευρά να μην λάβει εγκαίρως γνώση και τα εκεί αναφερόμενα να μην μπορούν να επηρεάσουν τη διαιτητική απόφαση.
ΘΕΩΡΟΥΜΕ ότι η χρονική στιγμή δημοσιοποίησης της “Τεχνικής Έκθεσης Σκουριών”, ελάχιστες μέρες πριν την ανακοίνωση της διαιτητικής απόφασης η οποία κατά πάσα πιθανότητα έχει ήδη ληφθεί, είναι δόλια από την πλευρά της εταιρείας, με στόχο να μην μπορεί η ξεκάθαρη ομολογία παραβίασης της σύμβασης να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο ενώπιον του διαιτητικού δικαστηρίου.
Προσφύγαμε στη διαιτησία για να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον και θα το κάνουμε μέχρι τέλους”, δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, αναφερόμενος στην υπόθεση της Ελληνικός Χρυσός. Όπως έχει πολλές φορές αναλυθεί, το δημόσιο συμφέρον στη συγκεκριμένη περίπτωση σχετίζεται αποκλειστικά με τη μεταλλουργία χρυσού και την καθετοποίηση της παραγωγής. Η εκμεταλλεύτρια εταιρεία μόλις δήλωσε ξεκάθαρα ότι εφαρμόσιμη μελέτη μεταλλουργίας δεν υπάρχει, ότι εγκαταλείπει την καθετοποίηση και ότι θα συνεχίσει την εξαγωγή συμπυκνωμάτων για όλη τη διάρκεια της “επένδυσης”. Εάν αυτά δεν ληφθούν υπ’οψιν, τότε η μη-εφέσιμη διαιτητική απόφαση δεν θα είναι παρά η ταφόπλακα όχι μόνο της ΒΑ Χαλκιδικής αλλά και του δημοσίου συμφέροντος.
Για τους ανωτέρω λόγους ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ:
 • Την αναβολή ανακοίνωσης της διαιτητικής απόφασης και
 • Την ολιγοήμερη επιμήκυνση της διαιτητικής διαδικασίας προκειμένου η επίσημη αυτή ανακοίνωση της Eldorado Gold να τεθεί υπ’οψιν του διαιτητικού δικαστηρίουΔεν είναι τυχαίο ότι "όπου υπάρχει φυσικός πλούτος, υπάρχει και μιζέρια".

Θυμίζω Δεν υπάρχουν καλύτερες επενδύσεις από... τις τζάμπα επενδύσεις. Με μόλις 11 εκατομμύρια ευρώ το 2003 η Ελληνικός Χρυσός αγόρασε μία έκταση από την οποία αναμένεται να εξορυχτούν 380 εκατομμύρια τόνοι μεταλλεύματος, με προβλεπόμενο τζίρο 15,5 δισ. ευρώ. Για να καταλάβετε το πόσο εντατική θα είναι η εξόρυξη, σκεφτείτε ότι τα τελευταία 2.500 χρόνια έχουν εξορυχθεί μόλις 33 εκατομμύρια τόνοι! Μόνον η ανοιχτή εξόρυξη θα έχει διάμετρο 705 μ. και βάθος 220! Σ' αυτό το κομμάτι ελληνικής γης ο λαός δεν έχει δικαίωμα όχι μόνο να περπατήσει, αλλά από τη θυσία του δάσους δεν πρόκειται να καρπωθεί ούτε ένα ευρώ: σύμφωνα με τη σύμβαση μεταβίβασης και τον κυρωτικό νόμο δεν προβλέπονται μισθώματα και δικαιώματα για το Δημόσιο.

Και λίγο Ιστορία:
Το Σκάνδαλο Μεταλλείων Κασσάνδρας 2003 
..Αγορά και επαναπώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας από το Ελληνικό Δημόσιο, πρακτική την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε ως κρατική ενίσχυση κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Η ονομασία μεταλλεία Κασσάνδρας εμφανίζεται πρώτη φορά το 1893 και οφείλεται στην τότε ονομασία του σημερινού Νομού Χαλκιδικής, παρότι η θέση των μεταλλείων δεν είναι στη σήμερα αποκαλούμενη χερσόνησο Κασσάνδρας (το δυτικότερο «πόδι»), αλλά βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Νομού.
Στην υπόθεση εμπλέκονται:
 • ο Υφυπουργός Οικονομίας που υπέγραψε τη σύμβαση Χρήστος Πάχτας,
 • ο Ρουμάνος επιχειρηματίας της European Goldfields Frank Timis,
 • οι ιδιοκτήτες της Ελληνικός Χρυσός Γεώργιος Μπόμπολας και Δημήτριος Κούτρας
Και για να μην ξεχνιόμαστε

Σώζουμε τις Σκουριές
και διαολοστέλνουμε τους πουλημένους υποκριτές 
της Greenpeace.


ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

η Eldorado ομολογεί την παραβίαση της Σύμβασης: https://antigoldgr.org/blog/2018/04/02/ligo-prin-tin-apofasi-tis-diaitisias-i-eldorado-omologei-tin-paraviasi-tis-symvasis-skouries/ 

«Τεράστιο κόστος, ανύπαρκτο όφελος», λέει καθηγητής του ΑΠΘ για την εξόρυξη στη Χαλκιδική

Μύθοι και πραγματικότητα για τα μεταλλεία στη Β.Α.Χαλκιδική του Κυριάκου Π. Παναγιωτόπουλου


Στην πληγωμένη καρδιά του Κάκκαβου στις Σκουριές Χαλκιδικής [photos - video]: http://www.b2green.gr/el/post/9578/stin-pligomeni-kardia-tou-kakkavou-stis-skouries-chalkidikis-photos-videoP: Υποβαθμίζεται σε «Β», από «Β+», η Eldorado Gold - Σταθερό το outlook: http://bankingnews.gr/index.php?id=358547

Σκάνδαλο Μεταλλείων Κασσάνδρας 2003  https://el.wikipedia.org/wiki/Σκάνδαλο_Μεταλλείων_Κασσάνδρας_2003

antigold @antigoldgreece https://www.facebook.com/antigold/


Επιτροπή Νεολαίας Κατά της Εξόρυξης


Σκουριές  από  εμένα με κλικ στο hashtag (ετικέτα) Σκουριές κατω-κάτω στο παράθυρο οποιασδήποτε σελίδας του blog, εκεί που το περιεχόμενο εμφανίζεται καταχωρημένο κατά θέμα.
https://daphnechronopoulou.blogspot.gr/search/label/Σκουριές#axzz5CkrUyxoS


4 σχόλια:

 1. Πραγματικά ηρωικός και άξιος θαυμασμού ο ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΟΣ αγώνας των κατοίκων στις Σκουριές.
  Κόντρα και στη... σκουριά του εφησυχασμού των καιρών μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και πώς γίνεται να προσάγουν χωριό ολόκληρο και να νιώθουν νόμιμοι και δημοκράτες, δεν το έχω καταλάβει.
   Αλλά μήπως έχω καταλάβει γιατί τα ΜΑΤ χρησιμοποιούνται κατά πολιτών για προστασία επένδυσης Μπόμπολα..

   Διαγραφή

Προσωρινά και για λίγες ημέρες λόγω επιπλοκής της σύνδεσής μου δεν καταφέρνω να απαντώ στα σχόλια.
Σας διαβάζω όμως και
ζητώ συγγνώμη- κάνω ό,τι μπορώ για να διορθώσω το πρόβλημα.