Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Τρίτη, 3 Απριλίου 2018

Σπουδές ανισότητας στη Φυλακή #VDimakis
Άντε να λέμε πάλι τα αυτονόητα:
Οι νόμοι είναι για όλους κι όλοι πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Ο νόμος δεν εφαρμόζεται ανάλογα τα πιστεύω του καθενός μας. Δηλαδή θα καταδικαστώ το ίδιο για μια παρανομία μου είτε πιστεύω σωστό το νόμο είτε όχι.
Αυτό ακριβώς ισχύει και για τα όποια προνόμια μού δίνει ο νόμος και το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι ένα από αυτά.
Όμως ξανά και ξανά βλέπουμε το ελληνικό κράτος να αδικεί κάποιους κρατούμενους. Την περιπέτεια του Νίκου Ρωμανού τη θυμόμαστε. Τώρα έχουμε την περιπέτεια του Βασίλη Δημάκη που σπουδάζει Νομικά αλλά οι υπεύθυνοι κρίνουν ότι είναι δυνατόν να γίνει δικηγόρος με ένα ιντερνετικό μάθημα μια φορά την εβδομάδα.
Με συνέπεια ο Β. Δημάκης να κάνει απεργία πείνας.
Όπως λέει κι ο Τάσος Θεοφίλου: «Τα Συμβούλια των Φυλακών πρέπει να αντιληφθούν πως οι εκπαιδευτικές άδειες είναι, βάσει νόμου δικαίωμα κι όχι προνόμιο το οποίο χορηγούν όποτε και σε όποιον θέλουν!».
Ακολουθούν τα σχετικά, με σχόλια και ανακοινώσεις αλληλεγγύης.


Ούτε σήμερα θα βγει η απόφαση για την εκπαιδευτική άδεια. Σάμπως παίζεται η δική τους ζωή μετά από 20 μέρες απεργία πείνας; #VDimakis

 Β.Δημάκης απεργός πείνας από τις 14/3

«Η ειρωνεία είναι πως αν είχα περάσει σε κάποιο ΤΕΙ που έχει υποχρεωτικές παρουσίες δεν θα είχαν τρόπο να με αποκλείσουν. Στην ουσία πληρώνω το γεγονός ότι πέρασα σε σχολή της επιλογή μου».O κρατούμενος φοιτητής Νομικής Βασίλης Δημάκης ξεκίνησε απεργία πείνας στις 14/3 διεκδικώντας το δικαιωμά του στην παιδεία, μετά την τρίτη απόρριψη του αιτήματος του για εκπαιδευτική άδεια.

Ο Βασίλης Δημάκης είναι πρωτοετής του Πολιτικού της Νομικής του ΕΚΠΑ (είχε εισαχθεί δεύτερος από όλα τα εσπερινά λύκεια της χώρας), έχει περάσει με επιτυχία και τα τρία μαθήματα στα οποία εξετάστηκε μέσα από τη φυλακή.
Το συμβούλιο των φυλακών κορυδαλλού απορρίπτει το αίτημα των εκπαιδευτικών αδειών με την απαράδεκτη πρόφαση ότι τα μαθήματα είναι θεωρητικά και ότι "δεν είναι υποχρεωτική η φοίτηση", σε αντίθεση με όσα δηλώνει εγγράφως το διδακτικό προσωπικό της σχολής του.
Προηγείται η επιβολή πειθαρχικής ποινής απ'τον εισαγγελέα Αλ.Σπηλιώτη αμέσως μετά τη μεταγωγή του Β.Δημάκη στον Κορυδαλλό για λόγους φοίτησης, ενώ το συμβούλιο πλημμελειοδικών Πειραιά κρίνει την πειθαρχική ποινή ως απαράδεκτη και διατάζει την άμεση διαγραφή της.
Πλήρης η συνεργασία εισαγγελέα τόσο με το δ/ντή φυλακών Κορυδαλλού όσο και με την κοινωνική λειτουργό Β.Φραγκαθούλα που ζητά απ'την υπεύθυνη γραμματείας του ΕΚΠΑ να προστεθεί στο πιστοποιητικό φοιτητικής ιδιότητας ότι η παρουσία του στα μαθήματα δεν είναι υποχρεωτική. από Δρομογράφος

Τα Συμβούλια των Φυλακών πρέπει να αντιληφθούν πως οι εκπαιδευτικές άδειες είναι, βάσει νόμου δικαίωμα κι όχι προνόμιο το οποίο χορηγούν όποτε και σε όποιον θέλουν! 

Ανακοίνωση κρατουμένων Κορυδαλλού
Οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού , δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο συγκρατούμενό μας φοιτητή και απεργό πείνας Δημάκη Βασίλη , που απεργεί από 14/03/2018 και έχει ήδη χάσει το 12% του σωματικού του βάρους , διεκδικώντας την ανατροπή της παράνομης εξαίρεσής του από τον θεσμό των εκπαιδευτικών αδειών με βραχιολάκι , όπως ήδη συμβαίνει με όλους τους συγκρατούμενούς μας που το δικαιούνταν , το ζήτησαν και το έλαβαν .
Θεωρούμε την απόφαση του πειθαρχικού Συμβουλίου Κορυδαλλού αυθαίρετη και επικίνδυνη για τα δικαιώματα όλων μας .
Ζητούμε , να τηρείται ο νόμος για όλους , χωρίς εξαιρέσεις , είτε αφορά τα εκπαιδευτικά δικαιώματα του καθενός από εμάς , είτε τα λίγα Ανθρώπινα Δικαιώματα που μας έχουν απομείνει.
Η απόρριψη αυτή για όλους εμάς , δεν είναι παρά ένα ηχηρό μήνυμα , ότι οι όποιες προσπάθειές μας για καλυτέρευση είναι μάταιες και δεν αξίζει ούτε καν να προσπαθήσουμε. Έτσι , σε ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπαράστασης , θα κρατάμε τα προαύλια ανοιχτά κατά το μεσημέρι , έως ότου το Δικαστήριο Εκτέλεσης ποινών που εξετάζει την προσφυγή του συγκρατούμενού μας απεργού φοιτητή , στις 03/04/2018 , δώσει το μήνυμα ότι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όλων εμάς των κρατουμένων είναι εγγυημένα όχι μόνο στη θεωρία , αλλά και στην πράξη .
Η αλληλεγγύη είναι η άμυνά μας !
Οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού
πτέρυγες (Α,Β,Γ,Δ,Ε)Παρά τους ισχυρισμούς για το αντίθετο, το υπουργείο Δικαιοσύνης βάζει την «ασφάλεια» όπως ορίζεται από την ακροδεξιά και το κράτος καταστολής, πάνω από τα δικαιώματα. 
Ενώ οι καθηγητές και οι συμφοιτητές του Βασίλη ξεκαθαρίζουν ότι η παρακολουθήσει τον μαθημάτων είναι απαραίτητη, το συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού υποστηρίζει ότι για να σπουδάζεις στη Νομική αρκεί μια εβδομάδα ίντερνετ την εβδομάδα

Ο Βασίλης Δημάκης πραγματοποιεί απεργία πείνας, όχι μόνο για τα δικά του αυτονόητα δικαιώματα, αλλά για τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων, κόντρα στη μεσαιωνική αντίληψη ότι ένας άνθρωπος μπορεί να απαλλαγεί από τα «αμαρτήματά» του μόνο μέσω της εκδικητικής τιμωρίας. 

Σε λίγο θα μας πουν οτι δεν δίνουν άδεια στον Βασίλη Δημάκη γιατί οι πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν είναι υποχρεωτική...

Ότι έχουν βγει τα φασισταρια και παρακαλούν να πεθάνει ο συγκρατουμενος μας απεργός πείνας #VDimakis θα πρέπει να είναι τίτλος τιμής για τον Βασίλη.


17 νεκροί στη Γάζα από ελεύθερους σκοπευτές του Ισραήλ κ δεν τρέχει τίποτα! Από σφαίρα μπορεί να γλυτώσεις από τα χαρτιά που έριξε ο Ρουβίκωνας στην πρεσβεία δεν γλυτώνεις με τίποτα!Για την ιστορία του #VDimakis υποτίθεται ότι τα ζητήματα παιδείας θα είχαν λυθεί για τους κρατούμενους.Αντίθετα άλλος ένας νέος άνθρωπος οδηγείται σε απεργία πείνας με ό,τι αυτό συνεπάγεται

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας φοιτητών-σπουδαστών-μαθητών των φυλακών Κορυδαλλού, σχετικά με την παράνομη απαγόρευση της συνέχισης των σπουδών στο συγκρατούμενό τους Βασίλη Δημάκη, που ξεκίνησε απεργία πείνας την περασμένη Τετάρτη, αρνούμενος να δεχτεί αδιαμαρτύρητα την άδικη απόφαση. Η πρωτοβουλία καλεί το Υπουργείο να δώσει άμεση λύση και να αποδείξει αν ισχύουν οι εξαγγελίες του ή είναι απλώς ωραία, κούφια λόγια.
Στις 12 Μάρτη εξετάστηκε από το τριμελές πειθαρχικό συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού το αίτημα του συγκρατούμενού μας Βασίλη Δημάκη για εκπαιδευτική άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι). Ο Βασίλης είναι φοιτητής στο Πολιτικό της Νομικής, στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης. Καθώς έχει περάσει με επιτυχία και τα τρία μαθήματα στα οποία εξετάστηκε μέσα από τη φυλακή και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, το συμβούλιο εντελώς αναίτια και προκλητικά απέρριψε το αίτημα του συγκρατούμενου, εφευρίσκοντας προφάσεις και δικαιολογίες. Ας τονιστεί πως πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αίτηση για εκπαιδευτική άδεια που αιτείται παίρνοντας διαδοχικές αρνητικές  απαντήσεις χωρίς να τεκμηριώνεται ουσιωδώς η κάθε μία από αυτές.
Επιπροσθέτως, οι καθηγητές της σχολής του έχουν διαβεβαιώσει το συμβούλιο εγγράφως για την απαρατητη παρακολούθηση των εκάστοτε μαθημάτων διότι χωρίς αυτή καθίσταται αδύνατη η πρόοδος και η επιτυχία στις εξετάσεις αυτών.
Ο νόμος σαφέστατα δεν εξαιρεί τα μαθήματα της θεωρίας αλλά πρόκειται απλούστατα περί προφάσεων και μεροληπτικών  ερμηνειών του νόμου εις βάρος κρατουμένων και της εκπαίδευσης αυτών.
Την περίοδο μάλιστα που προωθούνται από το υπουργείο εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικά δρώμενα αλλά και επιβοηθούνται εκπαιδευτικές άδειες δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχθούμε πως κόβεται έτσι η άδεια του Βασίλη Δημάκη που ζητάει το αυτονόητο: να σπουδάσει στη σχολή που με τόσο κόπο και προσπάθεια κατάφερε να περάσει μέσω Πανελληνίων εξετάσεων στη φυλακή.
Ο Βασίλης  βρίσκεται ήδη από τις 14 Μαρτη σε απεργία πείνας γιατι δε δέχτηκε σιωπηρά την παράνομη και καταχρηστική απόφαση του Συμβουλίου Κορυδαλλού όπως αυτό θα ήθελε. Εχει χάσει ήδη μέσα σε τέσσερις μέρες το 8% του σωματικού του βάρους. Δηλώνει προς κάθε πλευρά οτι δεν έχει σκοπό να αφήσει αυτόν τον αγώνα στη μέση.
Απαιτούμε απο το Υπουργείο και τους υπόλοιπους φορείς να ενσκήψουν στη συγκεκριμένη υπόθεση και να αποδείξουν στην πράξη εαν όλα αυτά που ευαγγελίζονται είναι ουσία η κούφια λόγια…


Ο Βασίλης Δημάκης πραγματοποιεί απεργία πείνας, όχι μόνο για τα δικά του αυτονόητα δικαιώματα, αλλά για τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων, κόντρα στη μεσαιωνική αντίληψη ότι ένας άνθρωπος μπορεί να απαλλαγεί από τα «αμαρτήματά» του μόνο μέσω της εκδικητικής τιμωρίας. 


Ας δώσουν στον Βασίλη Δημάκη την ευκαιρία, για την οποία οι ίδιοιι δεν χρειάστηκε ποτέ να παλέψουν 


29/03/2018
Στις 12 Μαρτίου το τριμελές πειθαρχικό συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού απέρριψε για τρίτη συνεχόμενη φορά το αίτημα του Βασίλη Δημάκη για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας με βραχιολάκι γεωεντοπισμού όπως προβλέπουν οι υφιστάμενες νομικές διατάξεις. Η εκπαιδευτική άδεια είναι δικαίωμα που κατέκτησαν με αγώνες οι κρατούμενοι. Δεν τους χαρίστηκε από το κράτος και τα διοικητικά κλιμάκια των κολαστηρίων από «την καλή τους την καρδιά». Η αρνητική γνωμοδότηση στο αυτονόητο αίτημα του Β. Δημάκη, στολίστηκε με την πρόφαση πως τα μαθήματα που ζητά να παρακολουθήσει είναι θεωρητικά, γι’ αυτό και δε χρειάζονται καθόλου παρακολούθηση. Το διδακτικό προσωπικό της σχολής Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, όπου φοιτά ο κρατούμενος, διαβεβαιώνει πως η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι απαραίτητη για την πρόοδο και την επιτυχία στις εξετάσεις.

Παρότι ο νόμος δεν εξαιρεί τις εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων για την παρακολούθηση θεωρητικών μαθημάτων, το συμβούλιο της φυλακής μηχανορραφεί για τον εκδικητικό αποκλεισμό του Β. Δημάκη από το αναφαίρετο δικαίωμα στις σπουδές του. Αυτή η ρεβανσιστική συμπεριφορά δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι η κρατική απάντηση στον πανελλαδικό αγώνα των κρατουμένων ενάντια στον νέο σωφρονιστικό και ποινικό κώδικα, που συνεπάγεται τη σκλήρυνση της καταστολής για τους κρατούμενους, και θέλει να περάσει η κυβέρνηση της ρεφορμιστικής αριστεράς, που προεκλογικά έκανε ψηφοθηρικά παζαρέματα αναφορικά με τις ανάγκες των κρατουμένων και τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές. Δεν πέφτουμε όμως από τα σύννεφα. Άλλωστε, πάγιο κομμάτι της κριτικής μας είναι πως το κράτος και ο καπιταλισμός δεν μεταρρυθμίζονται, δεν εξανθρωπίζονται, ασχέτως αν αλλάξουν οι πολιτικοί διαχειριστές. Το κράτος έχει συνέχεια.

Στις φυλακές, μακριά από τα δημόσια φώτα, σε αυτές τις απομονωμένες από το λοιπό κοινωνικό σώμα νησίδες σωφρονισμού στις επιταγές του αστισμού, το κράτος και το υπηρετικό προσωπικό του που στελεχώνει τη διοίκηση των φυλακών, κόβει και ράβει κατά το εξουσιαστικό δοκούν. Καταστρατηγεί όποτε λογαριάζει τους αστικούς κώδικες που το ίδιο θέσπισε και πάνω στους οποίους διατείνεται περήφανα πως στηρίζει την κατευθυνόμενη κοινωνική νομιμοποίησή του, ώστε να τιθασεύσει τους απείθαρχους εντός των τειχών, να στοιβάξει μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα όσους περισσεύουν από τον παραγωγικό σχεδιασμό του κεφαλαίου και τέλος να εκδικηθεί όσους αμφισβητούν τη φαινομενική παντοδυναμία του κράτους και του κεφαλαίου. Γνωρίζουμε όμως ότι το κράτος αποκαλεί νόμο τη δική του βία. Ξέρουμε πως αυτή τη στιγμή ρυθμίζει το κανονιστικό πλαίσιο της κοινωνίας, επειδή μονοπωλεί τη νόμιμη βία. Η δικαιοσύνη στον καπιταλισμό είναι ταξικά προσδιορισμένη, ώστε να διαφυλάσσει τα προνόμια των ισχυρών, δαγκώνοντας μόνο τους ξυπόλητους.

Η απόρριψη της χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας στον Βασίλη Δημάκη είναι η συνέχεια μιας σειράς εκδικητικών πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί τον τελευταίο καιρό εις βάρος του και αφορούν πέρα από τις άθλιες συνθήκες κράτησης, τη μεταγωγή του λίγες μέρες πριν τις εξετάσεις, την απαγόρευση επίσκεψής του στη βιβλιοθήκη, μέχρι και την αποστέρησή του από μια καρέκλα και ένα τραπέζι, ώστε να μπορεί να διαβάζει. Η τρίτη κατά σειρά άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας από μεριάς του τριμελούς πειθαρχικού συμβουλίου των Φυλακών Κορυδαλλού, οδήγησε τον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη στην αναβάθμιση της πίεσής του, ώστε να του κατοχυρωθεί το αυτονόητο και κεκτημένο δικαίωμα των κρατουμένων στη φοίτηση. Γι’ αυτό, ξεκίνησε απεργία πείνας από τις 14 Μαρτίου ενάντια στον κρατικό και σωφρονιστικό αυταρχισμό. Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα του είναι αμέριστη και αυτονόητη.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΑΚΗ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ
ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΟΣΑ ΚΕΡΔΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΟΥΡΕΛΙ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΩΝ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ


Τάσος Θεοφίλου
O όρος σωφρονισμός είναι παλιομοδίτικος και απηχεί μάλλον αντιλήψεις που κυριαρχούσαν τον 19ο αιώνα. Η σύγχρονη προσέγγιση είναι πως η ποινή στοχεύει στην προστασία της κοινωνίας, αφενός μέσω της γενικής πρόληψης με τον εκφοβισμό των πολιτών βάσει της επαπειλούμενης νομοθετικής πρόβλεψης και, αφετέρου, μέσω της ειδικής πρόληψης ώστε ο δράστης να αποτραπεί από τη διάπραξη νέου εγκλήματος. Η ποινή σήμερα έχει ως διπλό στόχο την πρόληψη και την ανταπόδοση. Αυτή η πραγματικότητα αποτυπώθηκε το 1999 και επισήμως με την μετονομασία των μέχρι τότε Σωφρονιστικών Καταστημάτων σε Καταστήματα Κράτησης.
Η προοπτική της κοινωνικής επανένταξης έχει εγκαταλειφτεί ακόμα και ως διακήρυξη καθώς ο πραγματικός ρόλος της φυλακής είναι η τελικά η διαχείριση της παραβατικότητας και όχι η κοινωνική επανένταξη του παραβάτη.
Τι γίνεται όμως όταν κάποιος κρατούμενος θέλει να περάσει από την παραβατική οικονομία στην νόμιμη αγορά εργασίας; Τι γίνεται όταν επιχειρεί να διεκδικήσει τα κατάλληλα εφόδια για το πέρασμα αυτό κατά την διάρκεια έκτισης της ποινή του; Τι γίνεται όταν κάποιος αποφασίζει να γυρίσει σελίδα στη ζωή του; Τι γίνεται όταν αποφασίσει να αξιοποιήσει όσο γίνεται πιο εποικοδομητικά την περίοδο της στέρησης της ελευθερίας του;
Ένα παράδειγμα είναι ο Βασίλης Δημάκης που είναι κρατούμενος των ελληνικών φυλακών εδώ και δεκαοκτώ χρόνια· πρόπερσι αποφάσισε να συνεχίσει το λύκειο και φέτος κατάφερε να μπει στην σχολή πολιτικών επιστημών. Ο Βασίλης έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 14 Μαρτίου διεκδικώντας το αυτονόητο: να του επιτραπεί να παρακολουθεί τις παραδόσεις των μαθημάτων της σχολής του. Ενώ έχει περάσει το ποσοστό των μαθημάτων που προβλέπει ο σχετικός νόμος, το Συμβούλιο της Φυλακής Κορυδαλλού ισχυρίζεται ότι η παρουσία του στα μαθήματα δεν είναι υποχρεωτική και ως εκ τούτου νομιμοποιείτε να του απαγορεύσει την παρακολούθηση.
«Αποφάσισα να τελειώσω το λύκειο πριν δυο χρόνια στις φυλακές Γρεβενών» λέει σε τηλεφωνική μας επικοινωνία «έχοντας στόχο να δώσω πανελλήνιες. Λίγες μέρες πριν τις προαγωγικές εξετάσεις η διεύθυνση των Γρεβενών με έδιωξε αναίτια και απρόοπτα από το κατάστημα στέλνοντας με στη φυλακή Πατρών όπου μετά κόπων και βασάνων κατάφερα να εγγραφώ έγκαιρα στο λύκειο της περιοχής στην κατηγορία των κατ’ ιδίαν διδαχθέντων, στέλνοντας επιστολή διαμαρτυρίας στον τότε υπουργό, κύριο Παρασκευόπουλο και ενημερώνοντάς τον ότι θα ξεκινήσω απεργία πείνας. Το υπουργείο κινητοποιήθηκε πιέζοντας τον Διευθυντή και έτσι κατάφερα να δώσω τις προαγωγικές μου εξετάσεις εκείνη την χρονιά. Ούτε στη φυλακή της Πάτρας τα πράγματα ήταν εύκολα αφού η εκπαίδευση των κρατούμενων δεν είναι φυσικά στις προτεραιότητες της διοίκησης. Κατάφερα, παρά τα συνεχή εμπόδια, να συνεχίσω και την τελευταία τάξη του λυκείου και να περάσω φέτος στην δεύτερη επιλογή μου στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.
Τα προβλήματα συνεχίζουν και στον Κορυδαλλό όπου υποτίθεται έχω μεταχθεί για να παρακολουθώ τα μαθήματα μου. Όμως ενώ σήμερα το υπουργείο ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για την εκπαίδευση των κρατουμένων, οι προθέσεις αυτές κοντεύουν να γίνουν έργο μακέτας.
Έτσι, όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν στους κρατούμενους κατάλληλους χώρους για να μελετήσουμε αλλά, επιπλέον, δεν μου εγκρίνουν τις ολιγόωρες άδειες εξόδου που δικαιούμαι για να παρακολουθώ τα μαθήματα μου, λόγω μιας αυθαίρετης ερμηνείας του νόμου που επικαλείται η διοίκηση της φυλακής.
«Η ειρωνεία είναι» καταλήγει «πως αν είχα περάσει σε κάποιο ΤΕΙ που έχει υποχρεωτικές παρουσίες δεν θα είχαν τρόπο να με αποκλείσουν. Στην ουσία πληρώνω το γεγονός ότι πέρασα σε σχολή της επιλογή μου».
Η φυλακή είναι ο τόπος που η γραφειοκρατία παίρνει διαστάσεις υπερφυσικές. Εκεί που οι προβλέψεις του Σωφρονιστικού Κώδικα ερμηνεύονται πάντα σε βάρος του κρατούμενου, όχι μόνο λόγω κάποιου σύμφυτου με την εξουσία σαδισμού των Συμβουλίων των Φυλακών αλλά, συχνά, μιας βαθιά ριζωμένης γραφειοκρατικής λειτουργίας, σύμφωνα με την οποία στο τέλος, οποιαδήποτε διοικητική ευθύνη προκύψει, βαραίνει εκείνον που ενέκρινε και ποτέ εκείνον που απέρριψε το δίκαιο αίτημα κάποιου κρατούμενου.

Το να καταφέρει κανείς να σπουδάσει στη φυλακή και παρά τις κατά καιρούς φιέστες του υπουργείου Δικαιοσύνης, δείχνει να είναι μια καθαρά προσωπική επιλογή που για να επιτευχθεί πρέπει να παρακαμφθούν με σκληρό αγώνα μια σειρά από τεράστια εμπόδια. Η φυλακή παραμένει μια γραφειοκρατική Βαβέλ που – ανεξάρτητα από τις διακηρύξεις του εκάστοτε υπουργείου – στόχο έχει να συνθλίψει τον κρατούμενο ανάμεσα σε αιτήσεις, αριθμούς πρωτοκόλλου και τις ευθυνόφοβες αποφάσεις του Συμβουλίου της Φυλακής.

ΠΡΟΣΘΕΤΩ 6 Απρ. 2018 

Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων
Με κείμενό του που δημοσίευσε το Δίκτυο Aλληλεγγύης Κρατουμένων, ο Βασίλης Δημάκης ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει και απεργία δίψας, ενώ βρίσκεται στην 23η ημέρα της απεργίας πείνας του. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, δεν έκανε δεικτό το αίτημά του να υπαχθεί στις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα του επέτρεπαν να μπορεί να παρακολουθεί με βραχιολάκι εντοπισμού, τα μαθήματά του στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.Έτσι σήμερα, κατέθεσε της εξής γραπτή δήλωση στη διοίκηση των φυλακών Κορυδαλλού:
Από 14/03/ 2018 βρίσκομαι σε απεργία πείνας διεκδικώντας την απρόσκοπτη πρόσβασή μου στην εκπαίδευση , με το θεσμο της ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) !
Αλλά , παρότι πληρώ όλες τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο νομοθέτης , εγώ απορρίπτομαι συνεχόμενα , χωρίς κάποια λογική αιτιολόγηση που να μπορεί να γίνει ανεκτή και που να προκύπτει από τους όρους που ρητά θέτει ο νομοθέτης !
Μου κοινοποιήθηκε κληση την Παρασκευή 26/03 από το Συμβούλιο Πειραιά , ότι θα συνεδριάσει στις 03/04 , καταθέτοντας την ίδια μέρα αίτηση επίσπευσης ,την Δευτέρα 26/03 πήρα νέα κλήση που προσδιόριζε τη συνεδρίαση για την Πέμπτη 29/03 , όπου διέκοψε για Δευτέρα παρατείνοντας το μαρτύριο μου !
Την Δευτέρα 02/04 πάλι δεν είχαμε απάντηση και έφτασε σήμερα Μ. Πέμπτη 05/04 και τελευταία εργάσιμη πριν την έναρξη της πασχαλινής αργίας , όντας ήδη στην 23η μέρα απεργία πείνας .
Δίχως απάντηση πάλι !
Προς τί η αποδοχή της επίσπευσης του Συμβουλίου τότε ; Εμπαιγμός ; Τί διεκδικώ εγώ, δανεικά ή μηπως κάποια χάρη ;
Διεκδικώ ό,τι νόμιμο δικαιούμαι στο ακέραιο , όπως στο ακέραιο μέχρι τώρα εξοφλώ ό,τι έκνομο διέπραξα !
Από την πρώτη στιγμή που αποφάσισα να διεκδικήσω τα εκπαιδευτικά μου δικαιώματα εκθέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον οργανισμό μου με την απεργία πείνας , ήξερα ότι θα αντιμετώπιζα τον καρμπον σαδισμό του Κράτους , που συνηθίζει να εφαρμόζει σε κάθε απεργό πείνας ό,τι και να διεκδικεί !
Αρνούμαι την εφαρμογή μιας αναχρονίζουσας πεπατημένης , που εφαρμόζεται απροκάλυπτα και εκδικητικα στους απεργούς πείνας , παίζοντας κυριολεκτικά με τη ζωή τους !
Διεκδικώ ειρηνικά την μη εξαίρεσή μου από το καθεστώς της ηλεκτρονικής επιτήρησης , όπως ακριβώς συμβαίνει με όλους τους συγκρατούμενούς μου που πληρούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που ο νομοθέτης ορίζει .
Αποποιούμαι την εφαρμογή της “αρνητικής πρώτης” στο πρόσωπό μου εκ των πραγμάτων , αποφασίζοντας να προβώ και σε απεργία δίψας , αναγνωρίζοντας τον σοβαρό κίνδυνο,αλλά αυτή είναι μία Δημοκρατική απόφαση που πήρα εγώ για τον εαυτό μου και όχι μία αντιδημοκρατική που καταχρηστικά παίρνουν άλλοι για μένα !
Την Μ. Παρασκευή το μεσημέρι , θα ζητήσω να μεταφερθώ στο Νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού , αρνούμενος κι εκει οποιαδήποτε εξέταση από γιατρό , ακόμη και σε περίπτωση ιατρικης ανάγκης θα προστατεψω το αναφαίρετο δικαίωμά μου στην αξιοπρεπεια και την αυτοδιάθεση !
Θα επιμείνω ανυποχώρητα στις αρχικές μου θέσεις , που αφορουν και την άρνησή μου να υποβληθω σε οποιαδηποτε εξεταση , μέχρις ότου αποφασίσουν οι εφαρμοστές της νομιμότητας , να μοιράσουν ό,τι δεν τους ανήκει στο ακέραιο , σε ολους όσους δικαιωματικα ανήκει !
Αυτοί είναι όσοι αρνούνται ή καθυστερούν να αποφασίζουν στο νόμιμο αίτημα μου , δηλαδή το Δικαστήριο Εκτέλεσης ποινών που πάνω από δύο εβδομάδες έχει στα χέρια του την προσφυγή μου , το Συμβούλιο της φυλακής Κορυδαλλού που του έχει κατατεθεί Αιτηση Θεραπείας με τη λογική “ο τρώσας και ιασετε” , όπως επίσης και Ιεραρχική Προσφυγή στο Υπουργειο Δικαιοσυνης που δήλωσε “αναρμοδιο να ασκήσει την αρμοδιότητα του” από την παρ. 2 του άρθρου 6 του Σωφρονιστικού Κώδικα – αλλά ποτέ δεν είναι αργά !
Θέλω να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου , σε όσους κατανοούν τί διεκδικώ και αλληλέγγυα , συντροφικά , αγωνιστικά και ανθρωπινα , μου συμπαραστέκονται !
Αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο από το χέρι , τωρα μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι …” “Μπερτολτ Μπρεχτ”
 __________________________________________Αλληλεγγύη στον απεργό πείνας Βασίλη Δημάκη που αιτείται χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας https://athens.indymedia.org/post/1586103/


mail επικοινωνίαςeleutheriakosxhmafilolosofikhs@espiv.net


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσωρινά και για λίγες ημέρες λόγω επιπλοκής της σύνδεσής μου δεν καταφέρνω να απαντώ στα σχόλια.
Σας διαβάζω όμως και
ζητώ συγγνώμη- κάνω ό,τι μπορώ για να διορθώσω το πρόβλημα.