Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Από το λίγο ξεκινάει το πολύ: Ζητώ βοήθεια για τα πεύκα στον Πύργο Ηλείας




Είχαν οι Οθωμανοί ένα παλιό νόμο που προστάτευε τα δέντρα με αυστηρές ποινές για όποιον τα έκοβε. Το θυμήθηκα σήμερα μαζί με φωτογραφίες, που κατά καιρούς κάνουν γύρους στο διαδίκτυο, τούρκικων σπιτιών που ως σήμερα χτίζονται σε περίεργα σχήματα για να αφήσουν χώρο στο γέρικο δέντρο που τρυπά τα μπαλκόνια τους. Το θυμήθηκα που τα έλεγα αυτά και το 2013 που μια ολόκληρη εξέγερση ξεκίνησε στην Πόλη για να σωθούν τα δέντρα, εκεί στο Gezi Parki του Taksim, όταν ένα καλοκαίρι ολόκληρο κατασκήνωναν οι Κωνσταντινουπολίτες για να μην τσιμεντωθεί η πλατεία.
Σ' εμάς βέβαια δεν έχει τέτοια κι ίσως σας φανεί μικρό κι ανούσιο που κάνω ολόκληρη ανάρτηση για τέσσερα πεύκα του Πύργου Ηλίας ενώ, αντίθετα, ίσως φαινόταν λογικό και άξιο λόγου αν έγραφα χίλιες λέξεις για το δάσος της βροχής του Αμαζονίου.
Όμως δεν έχει διαφορά. Αν νοιαστούμε το δικό μας δέντρο, αν προφυλάξουμε τη γειτονιά μας, σεβόμαστε το δάσος, τη ζωή, τη Φύση.

Για ποια δέντρα σας μιλώ;
Έλαβα από φίλη blogger και σας μεταφέρω.
Στον Πύργο Ηλίας, σε ένα παρκάκι αγαπημένο, ο Δήμος, με την ανόητη δικαιολογία κατασκευής 'παιδικής χαράς', έκοψε 4 πεύκα. Τι ενοχλούσαν; Δεν ξέρω.
Ξέρω όμως ότι οι κάτοικοι θα κάνουν επαναδεντροφύτευση και ζητούν τη στήριξή μας.
Εγώ υπέγραψα (βλέπετε το όνομά μου) και σας δίνω σύνδεσμο αν θέλετε να υπογράψετε κι εσείς. 
Αν όμως δεν πιστεύετε στα Avaaz ζητώ τις κοινοποιήσεις και τα likes σας, έτσι για υποστήριξη, έτσι για να δηλώσουμε ότι κι εμείς, μπορεί να μην έχουμε νόμους που τα προστατεύουν αλλά, τα δέντρα μας τα τιμάμε και τα συντηρούμε.

Γιατί απ' το λίγο ξεκινάει το πολύ
και το πολύ δίχως το λίγο δεν υπάρχει.


Γειά σου, Δάφνη! Σου στέλνω την παρακάτω αίτηση που αφορά την πόλη όπου ζω, ώστε να μάθεις με δυο λόγια ένα αίσχος που συνέβη χθες εδώ.
Ο λόφος του Επαρχείου είναι ένα κεντρικό σημείο της πόλης του Πύργου, του οποίου, μέχρι χθες, το σήμα-κατατεθέν ήταν τα ωραία, σκιερά, μεγάλα πεύκα που τα θυμάμαι από τότε που ήμουν μικρούλα, τριάντα χρόνια τώρα. Χθες, ωστόσο, τα συνεργεία του κατάπτυστου δήμου πήραν εντολή να κόψουν τα δέντρα αυτά, προκειμένου να κατασκευαστεί στο σημείο αυτό - γελοιότατη δικαιολογία - παιδική χαρά (υπάρχει πολύς χώρος και αλλού, εκεί κοντά μάλιστα, που είναι τελείως αναξιοποίητος)!!! Σήμερα, λοιπόν, προσπαθούμε οι λίγοι που μας ενδιαφέρει να μην βουλιάξει εντελώς η ποιοτητα ζωής μας, να πιέσουμε (άμεσα) να γίνει επαναφύτευση των πεύκων και να μην συνηθίσουν ορισμένοι σε τέτοιες οικτρές αυθαιρεσίες - στο όνομα της φροντίδας για τους δημότες, υποτίθεται. Δεν έχω φωτογραφίες να σου στείλω από το σημείο, αν έβλεπες όμως το πριν και το μετά, θα μάτωνε η καρδιά σου, αλήθεια σου το λέω!
Σου στέλνω την αίτηση, μολονότι εσύ δεν έχεις σχέση με την περιοχή, επειδή είμαι βέβαιη για τις ευαισθησίες σου - αν θεωρήσεις ότι θα ήταν καλό να την υπογράψεις κι εσύ και να την προωθήσεις και σε άλλους, θα μας βοηθούσες πολύ! ....

Ζητάω από όλους τους φίλους μου και όσους θεωρούν την υπόθεση "ποιότητα ζωής" σημαντικό θέμα, να υπογράψουν την αίτηση!



Δασάρχης Πύργου: Κακώς κόπηκαν τα δένδρα
http://ionionfm.gr/player.php?clipid=66745&Narea=%D0%D5%D1%C3%CF%D3&Mid=17&sub1=1&Sid=&sub2=


______________________________________________________________
 Ο σεβασμός του δέντρου που είχαν οι Οθωμανοί και σε μεγάλο βαθμό έχει κληρονομηθεί από τους σύγχρονους Τούρκους, ίσως να ξεκινά από μια ιδιοτυπία του νόμου τους που διαχώριζε την ιδιοκτησία γης από την ιδιοκτησία των δέντρων πάνω της. Ήταν δηλαδή δυνατόν να ανήκει σε άλλον το χωράφι και σε άλλον το δέντρο. Αν σας ενδιαφέρει το θέμα σας φέρνω σύνδεσμο, αλλά μια και δεν είμαστε εκεί και τότε ο Δήμαρχος δεν έχει λόγο να ανησυχεί πως θα χάσει τη γη από τη δεντροφύτευση.

Εκείνο το σπίτι που είχα στη μνήμη δεν το βρήκα.
Φέρνω, με τη σειρά, Έφεσο, Fethiye και, κάτω ανάμνηση της εξέγερσης του Γκεζί.





ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Για υπογραφή: avaaz.org






2 σχόλια:

  1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ και από εδώ, Δάφνη. Η ανταπόκρισή σου, τόσο άμεση, τόσο πρόθυμη, είναι ειλικρινά συγκινητική. Και παρήγορη. Ελπίζω ότι πολλοί θα το πάρουν πάνω τους και θα βοηθήσουν ενεργητικά, όχι μόνο με την υπογραφή τους. Είναι ένα από εκείνα τα μικρά μεγάλα θέματα που μου φέρνουν στο μυαλό το καζαντζακικό και τόσο συχνά μνημονευόμενο "Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω." Να, ιδού μια περίπτωση έμπρακτης εφαρμογής του. Περιμένουμε και ελπίζουμε.
    Σε ευχαριστώ θερμά και πάλι.
    Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμένω κι εγώ Δ. μου να δω την πλατεία με τα νέα δέντρα.
      Και, ακόμα πιο πολύ, να δούμε να φυτρώνει και να ριζώνει στα μυαλά η ιδέα πως με τα φυτά και τα ζώα συγκατοικούμε σ΄αυτή τη γη
      και μας προσφέρουν πολλά όταν τα φροντίζουμε.

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.