Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Τρίτη, 10 Απριλίου 2018

Σπουδές ανισότητας (συνέχεια): απεργία δίψας και Υπουργείο #VDimakis #VDIMAKISΠέμπτη ημέρα απεργία δίψας του κρατούμενου Β. Δημάκη.
Αίτημα οι σπουδές του.
Άντε πάλι να τα ξαναλέμε:
Οι νόμοι είναι για όλους κι όλοι πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Ο νόμος δεν εφαρμόζεται ανάλογα τα πιστεύω του καθενός μας. Δηλαδή θα καταδικαστώ το ίδιο για μια παρανομία μου είτε πιστεύω σωστό το νόμο είτε όχι. 
Αυτό ακριβώς ισχύει και για τα όποια προνόμια μού δίνει ο νόμος και το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι ένα από αυτά. Οι εκπαιδευτικές άδειες είναι νόμιμο δικαίωμα, δεν είναι δωράκι.
Όμως ξανά και ξανά βλέπουμε το ελληνικό κράτος να αδικεί κάποιους κρατούμενους. Την περιπέτεια του Νίκου Ρωμανού τη θυμόμαστε. Τώρα έχουμε την περιπέτεια του Βασίλη Δημάκη που σπουδάζει Νομικά αλλά οι υπεύθυνοι κρίνουν ότι είναι δυνατόν να γίνει δικηγόρος με ένα ιντερνετικό μάθημα μια φορά την εβδομάδα.
Με συνέπεια ο Β. Δημάκης να ξεκινήσει  απεργία πείνας και, μετά, δίψας. 
Ακολουθεί δήλωση του Β Δημάκη, άρθρο, και το Δελτίο Τύπου τυ Υπ. Δικαιοσύνης.Ενώ ο Β. Δημάκης διανύει την πέμπτη ημέρα απεργίας δίψας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης μιλάει για «ενορχηστρωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης από αντιπολιτευόμενες εφημερίδες».

"Έχω συμβιβασθεί με το ενδεχόμενο του τέλους μου… Νιώθω ότι έχουν στραπατσάρει την αξιοπρέπειά μου, δεν τηρούν την ισοτιμία κ δεν έχω κανένα λόγο να σταματήσω τον αγώνα μου" ο απεργός πείνας κ δίψας ΒΔημάκης

Β. Δημάκης: «Δεν διεκδικώ δανεικά, ούτε χάρη»

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, με ιδιαίτερα επιθετικό τόνο, αποδίδει την δημοσιότητα της υπόθεσης του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη σε «ενορχηστρωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης αντιπολιτευόμενων εφημερίδων».
Παράλληλα δεν παραλείπει να υπενθυμίσει στην πρώτη πρόταση του δελτίου Τύπου ότι ο Β. Δημάκης είναι καταδικασμένος «για ληστείες και άλλα εγκλήματα», πράγμα που σύμφωνα με τον σωφρονιστικό κώδικα δεν έχει απολύτως καμμία σημασία εν προκειμένω.
Το υπουργείο επίσης επιμελώς συμπληρώνει την ανακοίνωσή του με άλλα άσχετα στοιχεία, όπως παλιά πειθαρχικά παραπτώματα που, σύμφωνα με τον νόμο, δεν έχουν επίπτωση στην τωρινή του αίτηση για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι αυτά τα πειθαρχικά παραπτώματα δεν συμπεριλήφθηκαν καν στο σκεπτικό της απόφασης του συμβουλίου της φυλακής.


Ακολουθεί το πλήρες δελτίο Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης*
Υπουργείο Δικαιοσύνης,
Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Γραφείο Τύπου
Αθήνα 10/4/2018
Σε σχέση με το αίτημα εκπαιδευτικής άδειας καταδίκου για ληστείες και άλλα εγκλήματα Β.Δ. και την ενορχηστρωμένη εκστρατεία παραπληροφό­ρησης αντιπολιτευόμενων εφημερίδων, οι οποίες δε χάνουν ευκαιρία κατά τα άλλα να ξιφουλκούν κατά των αποσυμφορητικών νόμων για τις φυλακές, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διευκρινίζει τα ακόλουθα:
Η εκπαίδευση, σ’ όλες τις βαθμίδες, έχει αναχθεί τα τελευταία τρία χρόνια σε βασικό εργαλείο της σωφρονιστικής πολιτικής. Η πολιτική αυτή, που επιστεγάστηκε με τον πρόσφατο νόμο 4521/2018 (άρθρο 31), συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης σ’ όλη την Ελλάδα και έχει βοηθήσει εκατοντάδες κρατουμένους στην προσπάθειά τους για επανένταξη. Γι’ αυτό ο κρατούμενος Β.Δ. διευκολύνθηκε με κάθε μέσο και με μεγάλες προσπάθειες των υπηρεσιών και των σωφρονιστικών υπαλλήλων ώστε να ολοκληρώσει το σχολείο να δώσει εξετάσεις και να πετύχει την εισαγωγή του σε ΑΕΙ. Γι’ αυτό μετήχθη στη φυλακή Κορυδαλλού ώστε να διευκολυνθεί στις σπουδές του και πράγματι του εξασφαλίστηκε, όπως και σε πολλούς ακόμα κρατουμένους η δυνατότητα στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.
Το αίτημά του για εκπαιδευτική άδεια απερρίφθη από το Πειθαρχικό συμβούλιο της φυλακής καθώς η φοίτησή του είναι δυνατή εξ’ αποστάσεως ενώ οι σπουδές στο συγκεκριμένο τμήμα δεν απαιτούν φυσική παρουσία. Απόδειξη αυτού αποτελεί η επιτυχία του στα μαθήματα του 1ου εξαμήνου. Η φοίτησή του, λοιπόν, είναι εξασφαλισμένη. Όμως η εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι το πρόσχημα για προνομιακή μεταχείριση.
Κατά το νόμο η συνδρομή των τυπικών προϋποθέσεων δεν σημαίνει ότι ο κρατούμενος αυτοδικαίως δικαιούται εκπαιδευτική άδεια, καθώς συνεκτιμώνται πολλά επιπλέον στοιχεία, μεταξύ των οποίων είναι και η προσδοκία για καλή χρήση της άδειας. Προϋπόθεση της άδειας αποτελεί η εμπιστοσύνη που μπορεί να δείξει η πολιτεία στον καταδικασμένο ότι θα επιστρέψει στη φυλακή και ότι δεν θα τελέσει νέα εγκλήματα. Η επίδοση στα μαθήματα προφανώς και δεν είναι από μόνη της επαρκής εγγύηση γι’ αυτό. Όλες οι περιπτώσεις κρατουμένων, εξάλλου, δεν είναι ίδιες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κρατούμενος Β.Δ.: Α) Είχε αποφυλακιστεί κατά το παρελθόν με υφ’ όρον απόλυση την οποία και παραβίασε, καθώς συνέχισε την εγκληματική του δράση, τελώντας νέο κακούργημα (ένοπλη ληστεία). Β) Επιπλέον, ο ίδιος κρατούμενος έλαβε κατά το παρελθόν τακτική άδεια την οποία επίσης παραβίασε, καθώς δεν επέστρεψε στη φυλακή. Γ) Κατά την κράτησή του έχει τελέσει και πειθαρχικά παραπτώματα.
Τέλος, η υπόθεση μετά από προσφυγή του κρατουμένου είναι στα χέρια της δικαιοσύνης. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως ξεκάθαρα ορίζει ο Σωφρονι­στικός Κώδικας, δεν έχει καμία αρμοδιότητα παρέμβασης στο θέμα. Η προστασία της ζωής βέβαια αποτελεί σε κάθε περίπτωση ύψιστο αγαθό που θα προστατευθεί με κάθε τρόπο, στο πλαίσιο του νόμου.
*Συντακτικά και ορθογραφικά σφάλματα μεταφέρθηκαν χωρίς παρέμβαση από το πρωτότυπο
__________________________

ΔΗΛΩΣΗ Βασίλη Δημακη 10/04/2018 12:11 

Ο Βασιλιάς είναι Γυμνός. Σε περίπτωση που και σήμερα δεν υπάρξει απόφαση για μένα, στην 27η μέρα απεργίας πεινας και 5η μέρα απεργίας δίψας, με απώλεια σωματικού βάρους 18% (από 78.5 στα 64.5) και σάκχαρο στο 46, μιλάμε πια ανοιχτά για στοχευμένη εξόντωσή μου αριστερού προσήμου, λόγω της δράσης μου για τα δικαιώματα, την οποία ενορχηστρώνουν ευθύς εξαρχής, καθώς επιβεβαιώνεται και από τους σωφρονιστικούς κύκλους, πλέον, έως και στην οικογένειά μου, ο Ευτύχιος Φυτράκης και ο Παύλος Δουλάμης.
Οι ανωτέρω παρενέβησαν και στον Αρχιφύλακα της Φυλακής Πατρών, τον οποίον διαβεβαίωσαν δια του κ.Δουλάμη, προτού απορριφθεί το αίτημά μου για εκπαιδευτική άδεια, ότι δεν πρόκειται να πάρω το βραχιολάκι, με αποτέλεσμα να παροτρυνθώ επίμονα να κάνω αίτημα για να επιστρέψω στη Φυλακή Πατρών, απ' όπου μετήχθην πρόσφατα στον Κορυδαλλό για να πηγαίνω στο Πανεπιστήμιό μου. 
Η ύπουλη πίεση που δέχομαι να μην σπουδάσω τελικά, να απομακρυνθώ από το σωφρονισμό και την αξιοπρέπεια, είναι άνευ προηγουμένου. 
Έχω καλέσει πολλάκις τον κ.Κοντονή, με αλλεπάλληλες ανοιχτές επιστολές διαμαρτυρίας για τις παθογένειες του σωφρονιστικού συστήματος και δη της εκπαίδευσης εντός του, να μας σώσει από την αγέλη των Γενικών Γραμματέων του και την επικίνδυνη ρεβανσιστική τακτική τους, που φτάνει να παρεμβαίνει έως και στα Συμβούλια που αποφασίζουν για τα δικαιώματά μου, επιβάλλοντάς τους την επιλεκτική αυθαιρεσία ως προς το πρόσωπό μου.
Σε πείσμα των συνεχών εμποδίων που μου έθετε κι εξακολουθεί σαδιστικά να μου θέτει το δήθεν σωφρονιστικό μας σύστημα και το δήθεν σεβόμενο τ' ανθρώπινα δικαιώματα προσωπικό του, παραμένω συνεπής στις αρχές μου και συντονισμένος με την αξιοπρέπεια και τον αγώνα μου για ότι βαφτίσαμε εγγυημένο δικαίωμα και βάλαμε, εμείς οι πολίτες, πρόσωπα όπως οι εν λόγω να διασφαλίζουν.
Ο Ελληνικός λαός τους θεώρησε ελπίδα και τους τοποθέτησε στη διακυβέρνηση της χώρας, κι όχι υφαρπαγείς της ψήφου, των βιβλίων και της ελπίδας μας.
Μπορεί μέχρι αύριο να μην "τη βγάλω", καθώς λεν οι γιατροί, παρακαλώντας με να βρέξω τα χείλη μου ή να πιω μια αμπουλα για το επικίνδυνα χαμηλό ζάκχαρό μου, ή να νοσηλευτώ σε νοσοκομείο με ορό, κάτι το οποίο αρνούμαι, αλλά δηλώνω αμετακίνητος σε οτιδήποτε δίκαιο διεκδικώ, έτοιμος ακόμα και να παραδώσω πνεύμα, γιατί οποιαδήποτε άλλη εκδοχή, όπως το να σταματήσω την απεργία και να υποχωρήσω, θα με ωθούσε στο να γίνω ξανά αυτό που με τόσο κόπο ετών κατάφερα ν' αλλάξω και που δεν πρόκειται για κανένα λόγο να εξαναγκασθώ από το Κράτος να ξαναγίνω. 
Κύριε Υπουργέ της Δικαιοσύνης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σας επιστρέφω τον Έπαινο που μου απευθύνατε εγγράφως, διότι, σε συνδυασμό με τις ενέργειες του Υπουργείου σας που κατόπιν της απονομής του τον συνόδευσαν, είναι ξεκάθαρα προσχηματικός και με εμπαίζει."
____________________________________________________

Κινητοποίηση Δ πτέρυγας κορυδαλλού για Β. Δημάκη 08/04/2018 

Από τις 14/3/ 2018 ο συγκρατούμενος μας Βασίλης Δημάκης, βρίσκεται σε απεργία πείνας, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα να σπουδάσει. Δικαίωμα που παράνομα του έχει στερήσει το συμβούλιο των φυλακων Κορυδαλλού, απορρίπτοντας του το αίτημα για εκπαιδευτική άδεια, με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Έπειτα από 23 μέρες άκαρπης απεργίας πείνας και έχοντας αντιμετωπίσει την παγερή αδιαφορία των υπευθύνων και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης να "νίπτει τας χείρας" του, ο Βασίλης Δημάκης ξεκίνησε και απεργία δίψας. Τη στιγμή που γράφουμε μετράει ήδη 25 μέρες απεργίας πείνας και τρεις μέρες απεργία δίψας. Η κατάσταση της υγείας του απεργού κρίνεται από τα ιατρικά ανακοινωθέντα εξαιρετικά κρίσιμη και επικίνδυνη.

Η ευθύνη για ότι τους συμβεί βαραίνει το συμβούλιο της φυλακής, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και τον ίδιο τον Υπουργό δικαιοσύνης προσωπικά.

Εμείς ως κρατούμενοι αρνούμαστε να μπούμε στα κελιά μας για τη βραδινή κατάκλιση και κρατάμε τη φυλακή ανοικτή για 3 ώρες παραπάνω το βράδυ, ως ελάχιστη ένδειξη στον απεργό πείνας συγκρατούμενό μας.

Καλούμε όλους τους υπεύθυνους, να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν, καθώς είναι ήδη πολύ αργά, πριν φτάσουμε σε κατάσταση χωρίς επιστροφή.

Οι κρατούμενοι της Δ πτέρυγας Κορυδαλλού

_________________________

ΠΡΟΣΘΕΤΩ 11 Απριλίου 2018


#VDimakis"Λυπάμαι που η δικαιοσύνη ποδηγετήθηκε τόσο αισχρά εκριζώνοντας τη Δημοκρατία εκ θεμελίων. Δεν έχω να πω τίποτ' άλλο. Είστε στυγνοί δολοφόνοι και η κοινωνία το ξέρει. Τα υπόλοιπα θα τα πει η κοινωνία μετά το θάνατό μου." 

ευτυχώς που "η προστασία της ζωής αποτελεί σε κάθε περίπτωση ύψιστο αγαθό" και δεν καταδικάζονται σε αργό και επώδυνο θάνατο κρατούμενοι που διεκδικούν τα νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους. 

Δεν σκοπευω να "κρινω" αν ο #VDimakisειναι υποπτος να δραπετευσει, να ξανατελεσει άλλο αδικημα, ή ...ότι. Εμεις καλουμαστε να "κρινουμε" ΜΟΝΟ εναν Ανθρωπο που βαζει τη ζωή του οδοφραγμα απεναντι στα τανκς της νομιμοφροσυνης. Στο δίλημμα "Ζωή ή Νομος" θα ειμαι πάντα με τη Ζωη.

Θυμάστε που παρακολουθούσαμε τη συζήτηση για τον Ρωμανό και παρακαλούσαν οι συριζαίοι τον Αθανασίου; Άτυχος ο #VDimakisπου τους πέτυχε στην κυβέρνηση.

Αν θυμάμαι καλά στην απεργία πείνας των Κώστα Σακκά και Γιώργου Καραγιαννίδη, από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, είχε περάσει για συμπαράσταση ο ίδιος που ως υπουργός έβγαλε σήμερα αυτή την κατάπτυστη ανακοίνωση για τον Βασίλη Δημάκη. 

Για οσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχουμε νεκρό απεργο πείνας/δίψας τις επόμενες ώρες. Η σιωπή είναι συνενοχή 


Ο Καθηγητής του #VDimakis στο Πολιτικό Νομικής του ΕΚΠΑ, κ.Panayis Panagiotopoulos δηλώνει σήμερα "Πασχίζω να μην μισήσω τη χώρα μου", επαναλαμβάνει την από 21-3-18 Έκκλησή του και συμπληρώνει: "Ο άνθρωπος αυτός κινδυνεύει να πεθάνει καθώς φαίνεται οι δικαστικές αρχές και η πολιτική ηγεσία αδιαφορούν. Κίνημα μεγάλο και οργανωμένο (με κολλητούς και δίκτυα και μεγάλη δικτύωση στην καλή κοινωνία) δεν διαθέτει για να τον στηρίξει. 
Νιώθω τρομερή θλίψη και μεγάλη αγωνία που δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο από το να επαναλάβω την από 21. 3 έκκλησή μου ως καθηγητής του.
Πασχίζω να μην μισήσω τη χώρα μου."
Κ.
 Ευτύχης Φυτράκης, θα λύσετε επιτέλους τη σιωπή σας πριν μας κάνετε όλους να μισήσουμε το Ελληνικό κράτος μέσα από τη στάση σας; Και, πρωτίστως, προτού χαθεί ένας άνθρωπος διεκδικώντας ότι αυθαίρετα του στερείτε και τυγχάνει να αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα;


Εάν κατάλαβα καλά η αιτιολόγηση απ το Υπουργείο Δικαιοσύνης για το γιατί δεν δίνουν εκπαιδευτική άδεια στο Δημάκη είναι επειδή,στο παρελθόν,πήρε άλλες 2 άδειες κατά τις οποίες δραπέτευσε και στη μία μάλιστα λήστεψε τράπεζα.
Δεκτόν.
Αυτό όμως καταδεικνύει ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν αποδέχεται την έννοια του Σωφρονισμού,ούτε καν την περίπτωση ένας κρατούμενος που έκανε λάθος χρήση των αδειών του να μετάνοιωσε και να θέλει να τις χρησιμοποιήσει σωστά.
Λογικά βλέποντας το,ο Δημάκης πεθαίνει,άρα τί νόημα θα είχε μια νέα απόπειρα δραπέτευσης του αφού θα πεθάνει; 
Κάπωςέτσι δεν δικαιολογεί η κυβέρνηση την κτηνωδία της;

Electra Leda Koutra καταβάλει προσπάθειες, αλλά δυστυχώς για κείνη είναι αδικαιολόγητη η κτηνωδία της -αν το σωφρονιστικής πολιτικής θεωρεί ότι δεν υπάρχει σωφρονισμός, να παραιτηθούν άμεσα όλοι να μη χαλάμε τα λεφτά τσάμπα

Καθημερινή
ΈντυπηΧθες, Τρίτη, επιδόθηκε στον 39χρονο Βασίλη Δημάκη, κρατούμενο της Δ΄ Πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, ένα έγγραφο. Ηταν η απόρριψη εκ μέρους του Συμβουλίου της Φυλακής της αίτησής του για εκπαιδευτική άδεια. Είναι πρωτοετής του Πολιτικού της Νομικής του ΕΚΠΑ, όπου είχε εισαχθεί δεύτερος από όλα τα εσπερινά λύκεια της χώρας. Ηταν η τρίτη κατά σειρά απόρριψη αιτήματός του για υπαγωγή στο καθεστώς της ηλεκτρονικής επιτήρησης («βραχιολάκι»), ούτως ώστε να μπορεί να παρακολουθεί από κοντά τις παραδόσεις, να επισκέπτεται τη βιβλιοθήκη, να έχει πρόσβαση στις σημειώσεις κ.ο.κ.
Τα ερωτήματα είναι πολλά, καθώς είναι ο πρώτος κατάδικος που πληροί τις προϋποθέσεις, αλλά του απορρίπτεται η άδεια. Στην πρώτη (27/10/2017) και στη δεύτερη (8/01/2018) απόρριψη το Συμβούλιο ανέφερε ότι ο κρατούμενος δεν πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις, δηλαδή την «επιτυχή παρακολούθηση του 1/3 των μαθημάτων».
Το «κώλυμα» όμως αυτό έχει ξεπεραστεί. Στο τρίτο αίτημα επισυνάπτεται η βαθμολογία του πρώτου εξαμήνου. Ο Δημάκης έχει περάσει με υψηλότατη βαθμολογία τρία μαθήματα από τα πέντε που έχει δηλώσει (Κοινωνιολογία, Εισαγωγή στις Διεθνείς Σχέσεις, Εισαγωγή στο Δίκαιο – στα άλλα δύο εκκρεμεί η βαθμολογία). Η τρίτη απόρριψη, λοιπόν, είχε άλλη αιτιολογία: «Εξασφαλίζεται στον ως άνω φοιτητή η εξ αποστάσεως φοίτηση, καθώς και η συμμετοχή στις εξετάσεις των μαθημάτων, τα οποία σημειωτέον είναι θεωρητικά και δεν έχουν υποχρεωτική παρουσία».

Και όμως, είναι γνωστό ότι ο Κορυδαλλός δεν πληροί τις προδιαγραφές για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως αυτές αναφέρονται ρητά στη σχετική ΚΥΑ (28809/15): ειδικός χώρος για μελέτη δεν υπάρχει, η πρόσβαση σε Η/Υ περιορίζεται αυστηρά σε μία ώρα την εβδομάδα, επ’ ουδενί δεν εξασφαλίζεται η με τεχνικά μέσα παρακολούθηση των παραδόσεων κ.ο.κ. «Προκειμένου να απορριφθεί η αίτηση του Βασίλη που “ενοχλεί” επικαλούμενος δικαιώματα κρατουμένων, βεβαιώνουν ψευδώς ως γεγονός ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι εξασφαλισμένη. Ομως ο γάιδαρος δεν πετάει», σημειώνει στην «Κ» η δικηγόρος Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα.

«Προφάσεις»

Χωρίς άλλο μέσο στη διάθεσή του, ο Δημάκης ξεκινά σήμερα απεργία πείνας. «Εφευρίσκοντας κάθε φορά νέες προφάσεις, καθαρά για εκδικητικούς λόγους που άπτονται των διεκδικήσεών μου για καλύτερες συνθήκες κράτησης γενικώς, έχω γίνει αποδέκτης μόνο αρνήσεων σε οτιδήποτε εκπαιδευτικό ζητώ και προβλέπει ο νόμος, οδηγώντας με σε πλήρες αδιέξοδο», λέει ο ίδιος. «Παρότι ακολουθώ με συνέπεια όλα όσα μου ζητούνται, όπως όλοι οι αιτούντες εκπαιδευτική άδεια, τυγχάνει να είμαι ο πρώτος που του απορρίπτουν την εκπαιδευτική άδεια, βρίσκοντας την πρόφαση ότι δήθεν εκπαιδεύομαι εξ αποστάσεως, ότι τα μαθήματά μου είναι θεωρητικά και ότι δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία. Θα ήθελα να ρωτήσω όλους τους παραπάνω, συνιστούν στα δικά τους παιδιά να μην πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο; Αρνούμαι να δεχθώ μια φασιστικού περιεχομένου άρνηση σεβόμενος τον κόπο που κατέβαλα κατά την προετοιμασία μου χωρίς βοήθεια από το κράτος».

Οσοι τον γνωρίζουν ξέρουν ότι είναι αποφασισμένος να φτάσει ώς το τέλος. Ακριβώς όσο αποφασισμένος ήταν όταν κάποια στιγμή γύρισε την πλάτη στην παρανομία (βρίσκεται στη φυλακή για ληστείες) και ξεκίνησε να γίνει ένας νέος «Βασίλης» μέσα από τα βιβλία. Χωρίς επαφή με την εκπαίδευση για σχεδόν 20 χρόνια, τελείωσε μέσα στη φυλακή το λύκειο με απολυτήριο που έγραφε 19,9. Οι δασκάλες του στο κατάστημα κράτησης Πατρών «Αγιος Στέφανος», όπου κρατείτο προτού μεταβεί στον Κορυδαλλό «για να είναι κοντά στη σχολή», έχουν ενόρκως καταθέσει σχετικά με τη διάθεσή του να «κάνει κάτι με τη ζωή του».

Μετ’ επαίνων

«Τον ρώτησα αν ενδιαφέρεται να πάρει απλώς το απολυτήριο λυκείου ή φιλοδοξεί για εισαγωγή σε κάποια ανώτερη ή ανώτατη σχολή», δήλωσε η μία. «Με έκπληξη τον άκουσα να μου λέει ότι το όνειρό του ήταν να περάσει στη Νομική και ότι γι’ αυτόν είναι σκοπός ζωής. Τόσο εγώ όσο και οι δύο συναδέλφισσές μου, φιλόλογοι στο ίδιο σχολείο, αποφασίσαμε ότι άξιζε τον κόπο να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο που αποδείκνυε έμπρακτα τη διάθεσή του να προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να κάνει στροφή στη ζωή του». Τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο με αυστηρό κώδικα ηθικής, «που μεταφράζεται σε σεβασμό και ευγνωμοσύνη για εμάς, τους δασκάλους του, αλληλεγγύη για τους συγκρατούμενούς του (αφού “παρέσυρε” κι άλλους στο κυνήγι της γνώσης και πολλοί ήρθαν ξανά στο σχολείο εξαιτίας του), μεγάλη αυτοπειθαρχία και προσήλωση στον στόχο του, που είναι η πνευματική και ηθική του βελτίωση μέσω της γνώσης». Με τη βοήθειά τους και πάντα μελετώντας μέσα στο κελί του, μπήκε μετ’ επαίνων στη Νομική.

Β. Δημάκης: «Δεν διεκδικώ δανεικά, ούτε χάρη»Επειδή αναπαράγονται ψευδείς ειδήσεις για τον #VDimakis, διευκρινίζω ότι κρατείται για ληστείες σε τράπεζες και υποκαταστήματα πολυεθνικών. Ούτε περίπτερα και μαγαζιά, ούτε αιματηρή βία, ούτε επεισόδια σε βάρος αστυνομικών. Γι' αυτά γίνεται αγωγή στα ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν ψεύδη.

Πανό του Φοιτητικού Συλλόγου Πολιτικού απο τη συγκεντρωση αλληλέγγυων έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο βρίσκεται στην 6η μέρα απεργίας δίψας αγωνιζόμενος για το δικαίωμα στις εκπαιδευτικες άδειες...


13 Απριλίου 2018


Πριν απο λιγο βγηκαν οι δικηγοροι του απεργου πεινας και διψας Β.Δημακη στον κοσμο που εχει συγκεντρωθει στο Κορυδαλλο και ανακοινωσαν οτι για ακομα μια μερα απορριφθηκε η αιτηση που κανανε για φοιτητικες αδειες.
Ο ιδιος δηλωσε οτι ευχαριστει πολυ τους δικηγορους του για την υποστηριξη και οτι δε θελει να δει κανεναν, ουτε την οικογενεια του. Θελει τις τελευταιες του ωρες να τις περασει με τον εαυτο του για απολογισμο...
 #antireport
 Αν ήταν πρεζέμπορας, θα έβγαινε...


 Τhanos Trianda
Ας βάλουμε δίπλα δυο ειδήσεις:

Απορρίφθηκε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού το αίτημα του απεργού πείνας και δίψας, Βασίλη Δημάκη, για χορήγηση αναρρωτικής ή έκτακτης άδειας, μέχρι την επανεξέταση του αιτήματος για τις εκπαιδευτικές άδειες.

και

το συμβούλιο πλημμελειοδικών Πειραιά απέρριψε τη διάταξη της εισαγγελέως Ειρήνης Τζίβα και από σήμερα επιτρέπεται ξανά η έξοδος από τη χώρα στον Βαγγέλη Μαρινάκη.
Πιο πενηνταράκια δεν γίνεται.


Πριν απο λιγο βγηκαν οι δικηγοροι του απεργου πεινας και διψας Β.Δημακη στον κοσμο που εχει συγκεντρωθει στο Κορυδαλλο και ανακοινωσαν οτι για ακομα μια μερα απορριφθηκε η αιτηση που κανανε για φοιτητικες αδειες.
Ο ιδιος δηλωσε οτι ευχαριστει πολυ τους δικηγορους του για την υποστηριξη και οτι δε θελει να δει κανεναν, ουτε την οικογενεια του. Θελει τις τελευταιες του ωρες να τις περασει με τον εαυτο του για απολογισμο...
 #antireport
 Αν ήταν πρεζέμπορας, θα έβγαινε...


Απορρίφθηκε το Αίτημα θεραπείας που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι του #VDIMAKISαπό το Συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού. Όσο για το αίτημα εκτάκτων αδειών θα το δουν από Δευτέρα, είπε το Συμβούλιο... #antireport

13/4/2018 Άρση της απαγόρευσης εξόδου απ την χώρα στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Άρνηση της χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας στον Βασίλη Δημάκη#VDimakis#Dimakis


Cecilia M‏ Η σημερινή,μάλλον τελευταία,απόρριψη του αιτήματος του #VDimakisείναι η έμμεση καταδίκη του σε θάνατο.Ο Δημάκης ήταν προδιατεθειμένος να αναλάβει και να υποστεί τις συνέπειες της αγωνιστικής επιλογής του στην απεργεία πείνας/δίψας. Τωρα σειρά του Συριζα να υποστεί τις δικές του.

Γράφετε "ήρωας" για το 35χρονο παλικάρι που χάθηκε στο Αιγαίο, αλλά δεν είστε καθόλου ηρωικοί μη στηρίζοντας ένα άλλο 35χρονο παλικάρι για να μη χάσει τη ζωή του. 5.000 υπογραφές αντί για 500.000. Σε τέτοια χώρα ζω. #VDimakis#Dimakis

Διέπραξε ληστείες και συνελήφθη, χωρίς ποτέ ν' ασκήσει σωματική βλάβη σε άλλον άνθρωπο. Είναι 39 ετών και έχει παραμείνει φυλακισμένος για 17 έτη. Ζητά το αυτονόητο. Το όνομά του, Βασίλης Δημάκης. 


Και κάτι ακόμα.
Ο Βασίλης Δημάκης δεν είναι μόνο όνομα. Είναι άνθρωπος ζωντανός (ακόμα). Γι αυτό ανεβάζω φωτογραφία του. 


Από αγώνα μπασκετ στη φυλακή.

14 Απριλίου 

____________________________
Σπουδές ανισότητας στη Φυλακή #VDimakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσωρινά και για λίγες ημέρες λόγω επιπλοκής της σύνδεσής μου δεν καταφέρνω να απαντώ στα σχόλια.
Σας διαβάζω όμως και
ζητώ συγγνώμη- κάνω ό,τι μπορώ για να διορθώσω το πρόβλημα.